Οικονομία

Αντικειμενικές: Θέμα ωρών η ανακοίνωση των νέων αξιών – Πότε θα ισχύσουν

03.06.2021 | 08:13 Eνσωμάτωση

Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα καλύπτουν πλέον το 95% της επικράτειας από το 85% σήμερα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει υπογράψει από τις 18 Μαΐου 2021 την απόφαση με τις νέες τιμές της εφορίας και μόλις αυτή δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ίσως και σήμερα) θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η νέα απόφαση θα καθορίζει τιμές ζώνες και σε περίπου 3.500 περιοχές της Επικράτειας που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει στρέβλωση στην αγορά και μεγάλη απώλεια εσόδων από πλευράς κράτους.

Ωστόσο, οι νέες τιμές της εφορίας αν και θα αναγράφονται στην υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί από τα μέσα του περασμένου μήνα δεν θα ισχύσουν πριν την έλευση του νέου έτους. Και αυτό αφορά τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών κτλ.

Στις 9 Μαΐου του 2021 «Το Βήμα της Κυριακής» αποκάλυπτε ότι «ο κύβος ερρίφθη» για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και ότι αυτές είναι έτοιμες και έως τα τέλη Μαΐου θα έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Τελικά το δημοσίευμα του Βήματος ήρθε να επιβεβαιώσει την Τετάρτη 2 Ιουνίου η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της 10ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι αρχές έχουν ολοκληρώσει τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών στο σύνολο της επικράτειας με επέκταση του εν λόγω συστήματος στο 95% των ακινήτων από 85% που ισχύει σήμερα.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα απεικονίζονται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή που έχει ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και θα μπορεί ο κάθε πολίτης ή επαγγελματίας κάνοντας κλικ σε μία περιοχή να δει ακριβώς τι ισχύει όσον αφορά τις τιμές ζώνης και άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες για τον καθορισμός της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου και κατ΄ επέκταση του φόρου που προκύπτει κατά περίπτωση.

Στην 10η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών ναι μεν έχει υπογραφεί από τις 18 Μαΐου αλλά θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022 τόσο για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους όσο και για τους υπόλοιπους φόρους μεταβίβασης που εφαρμόζονται στα ακίνητα.

ΕΝΦΙΑ: Από τον Μάρτιο η πληρωμή του το 2022 και σε περισσότερες δόσεις

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η άλλη μεγάλη αλλαγή που αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν είναι ότι θα εκδίδονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα τον Μάρτιο κάθε έτους και ο φόρος ουσιαστικά θα πληρώνεται έως το τέλος του έτους δηλαδή σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται τον Μάρτιο κάθε έτους και η τελευταία η 10η τον Δεκέμβριο.  Για το τρέχον έτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί κανονικά σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Φεβρουάριο.

ΕΝΦΙΑ 2021

Πληρωμή σε 6 δόσεις

1η δόση: Σεπτέμβριος 2021

6η δόση: Φεβρουάριος 2022

ΕΝΦΙΑ 2022

Σκέψεις για πληρωμή σε περισσότερες δόσεις

1η δόση: Μάρτιος 2022

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 03/06/2021