Κόσμος

Ευρωπαϊκή Πράσινη εβδομάδα αφιερωμένη στη μηδενική ρύπανση

31.05.2021 | 13:42

Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι και επίσημα πράσινη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο φετινός εορτασμός θα είναι μία ευκαιρία για δικτύωση και συζήτηση με σχετικούς ευρωπαϊκούς φορείς και ενδιαφερόμενους πολίτες πάνω στα θέματα της μηδενικής ρύπανσης και της μετάβασης σε μία περιβαλλοντικά βιώσιμη ευρωπαϊκή κοινωνία.

Η ρύπανση μάς επηρεάζει όλους. Μέσω του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε ή του εδάφους στο οποίο καλλιεργούμε την τροφή μας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία πολυάριθμων ψυχικών και σωματικών ασθενειών και πρόωρων θανάτων.

Το φαινόμενο όμως αυτό μπορεί να προληφθεί. Σ αυτό εστιάζει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα που διανύουμε. Το σχέδιο δράσης της για την επίτευξη του στόχου μηδενικής ρύπανσης αποτελεί και βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας, ιδίως στην υγεία των πλέον ευάλωτων και κοινωνικά μειονεκτουσών ομάδων, και αποτελεί επίσης έναν από τους κύριους παράγοντες απώλειας της βιοποικιλότητας.»

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης οραματίζεται έως το 2050 έναν κόσμο όπου η ρύπανση θα έχει μειωθεί σε επίπεδα που δεν είναι πλέον επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η φετινή Πράσινη Εβδομάδα θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και η επιτυχία της θα είναι ενθαρρυντική, αναδεικνύοντας τη φιλοδοξία της ΕΕ να αναλάβει παγκόσμια δράση κατά της ρύπανσης.»

Περισσότερες από 600 εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε όλη την Ευρώπη ενώ την πράσινη εβδομάδα θα διαδεχτεί η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που είναι στις 5 Ιουνίου.

Κόσμος