Πολιτική

Κλάψης: Η επίσκεψη Τσαβούσογλου και η χρόνια στοχοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας

30.05.2021 | 09:21 Eνσωμάτωση

«Μικρό καλάθι» για τυχόν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα «κρατά» ο Αντώνης Κλάψης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) εκτιμά ότι «δεν θα προκύψει κάτι εντυπωσιακό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Είναι καλό να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, για να αποφεύγονται οι εντάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κλάψη, οι τουρκικές θέσεις είναι σταθερές και οι διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας όλο διευρύνονται. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να ιδιοποιηθεί και να εργαλειοποιήσει την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι χρόνια.

«Επί δεκαετίες η Τουρκία προσπάθησε να μετονομάσει την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε τουρκική. Δεν είναι πρωτοφανές ούτε κάτι που βγάζει την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την κατεύθυνση που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια. Αντίκειται ευθέως στο γράμμα και στο πνεύμα της Λωζάννης αυτή η τουρκική διεκδίκηση» σημείωσε.

Ακόμα, σχολιάζοντας την επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, τον περασμένο Απρίλιο, είπε ότι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη και με σαφή μηνύματα.

«Η Ελλάδα έδωσε ένα σαφές ξεκάθαρο μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι δεν πρόκειται να υποστεί ταπεινώσεις ούτε εξευτελισμούς ούτε πρόκειται να υποχωρήσει από θέσεις εθνικές. Η Ελλάδα ήταν φοβερά προετοιμασμένη και αποφασισμένη» τόνισε.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 30/05/2021