Ελλάδα

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, η εγκληματικότητα στους ανήλικους & οι ποινές – Μ. Δημητρακόπουλος στο Mega

29.05.2021 | 09:27 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφορικά με το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, τις ποινές που προβλέπονται στη χώρα μας για τόσο σκληρά εγκλήματα, αλλά και το θέμα των συμμοριών ανηλίκων, που τον τελευταίο καιρό έχουν αναπτύξει έντονη δράση.

«Το έγκλημα υπάρχει και θα υπάρχει. Η εξάλειψη του εγκλήματος είναι κάτι ουτοπιστικό να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να γίνει. Η πολιτεία πρέπει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί η εγκληματικότητα. Στατιστικά υπάρχει μείωση των εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Απεύχομαι το να υπάρχει άλλη εκδοχή στα Γλυκά Νερά»

«Για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά δεν είναι εύκολο να σας πω αν είμαστε κοντά στην εξιχνίαση. Ο δικηγόρος δεν κάνει αστυνομική προσέγγιση. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου. Από εκεί που μιλούσαμε για τρεις στυγερούς εγκληματίες, βλέπουμε ερωτηματικά που δημιουργούν την εντύπωση ότι μπορεί και να μην έχουμε τρεις εγκληματίες, και να έγιναν αλλιώς τα πράγματα. Απεύχομαι, όμως, το να υπάρχει άλλη εκδοχή», σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος αναφορικά με τη δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά.

«Πριν αποφυλακιστεί κάποιος εγκληματίας πρέπει να βλέπουμε αν έχει σωφρονιστεί»

«Στις ληστείες η ποινική νομοθεσία και οι δικαστές είναι πολύ αυστηροί και σωστά είναι. Για τις ληστείες με τέτοιες πρακτικές, σκληρές και βάναυσες, ο νόμος προβλέπει μέχρι ισόβια κάθειρξη, που το ανώτερο που μπορεί να εκτίσει ο δράστης είναι 16 χρόνια. Ισόβια, ακόμα και στην Αμερική όταν λέμε, δεν είναι ισόβια. Εδώ μετά τα 16 χρόνια αυτοματοποιημένα ο άλλος βγαίνει έξω. Αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να βλέπουμε αν αυτός ο άνθρωπος έχει πραγματικά σωφρονιστεί. Πρέπει να υπάρχει ο θεσμός αλλά πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να θωρακίζεται η ασφάλεια των πολιτών», σχολίασε σχετικά με τις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα.

«Πράγματι, υπάρχει ένας διάλογος αν οι όροι αποφυλάκισης θα πρέπει να αλλάξουν. Η θέση μου είναι ότι στα στυγερά αδικήματα οι προϋποθέσεις για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος υπό όρους, θα πρέπει να είναι πιο αυστηρές. Κάποιος που έχει τεμαχίσει το παιδί του και το έβρασε, γιατί να τον βγάλεις μετά από 16 χρόνια; Τι σωφρονισμό μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν τον άνθρωπο;», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα ο κ. Δημητρακόπουλος.

Καταγγελίες για δράσεις συμμοριών ανηλίκων σε πολλές περιοχές της Αθήνας

Αναφερόμενος τέλος στις συμμορίες ανηλίκων που φαίνεται να έχουν αυξημένη δράση την τελευταία περίοδο, ο ίδιος σημείωσε ότι «Για τα νέα παιδιά η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι διαφορετική. Δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια μοίρα ένα στυγερό δολοφόνο με τους νέους. Στα παιδιά δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με αυστηρές ποινές. Νομίζω θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη συνεργασία πολιτείας – φορέων και οικογένειας προκειμένου αυτά τα παιδιά να καταλάβουν ότι ο δρόμος που ακολουθούν είναι λάθος και τους οδηγεί στην καταστροφή».

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 29/05/2021