Κόσμος

ΕΕ: Κυρώσεις και «απομόνωση» στην Λευκορωσία για την αεροπειρατία

25.05.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Σάρκα και οστά λαμβάνουν οι αντιδράσεις εκ μέρους της ΕΕ στο περιστατικό της πτήσης Αθήνα Βίλνιους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει μέτρα για να απαγορεύσει πτήσεις στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να στερούνται την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ αεροσκάφη της Λευκορωσίας.

Ταυτόχρονα, θα επεκταθούν τόσο οι οικονομικές κυρώσεις ενώ στην λίστα των κυρώσεων εντάχθηκαν και άλλοι λευκορώσοι.

Ο Λιθουανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ συμφώνησαν ότι για την πρωτοφανή και καταδικαστέα αυτή ενέργεια πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση.

Η κρατική αεροπειρατεία αλλάζει τα δεδομένα αναφέρουν ειδικοί στο MEGA.

Θρίλερ με έλληνα επιβάτη
Ένα βίντεο που παρουσίασε η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, στο οποίο εμφανίζονται και οι τρεις επιβάτες της πτήσης της Ryanair που δια της βίας εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, περιλαμβάνει και δηλώσεις του Έλληνα, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που κατέβηκαν από το αεροπλάνο.

Ο Έλληνας, την περίπτωση του οποίου είχε αποκαλύψει το Bloomberg, ονομάζεται Ζήσης Ιωάννης και όπως λέει ο ίδιος ήθελε να επισκεφτεί την σύζυγό του.

Ουσιαστικά το διεθνές πρακτορείο μοιάζει σαν να τοποθετεί τον συγκεκριμένο επιβάτη στο «κάδρο» των κατασκόπων της KGB που συμμετείχαν στην εκτροπή της πτήσης και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Δεκαπέντε λεπτά πριν την προσγείωση ενημερωθήκαμε πως υπήρχε ένα θέμα ασφάλειας και θα προσγειωθούμε στο Μίνσκ.

Την ίδια στιγμή, θρίλερ επικρατεί και με την τύχη του Προτάσεβιτς, καθώς πληροφορίες τον θέλουν να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τι έκανε ο Ορμπάν

Παρά τις στενές σχέσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν, με το καθεστώς Λουκασένκο, ο ούγγρος πολιτικός δεν έβαλε φρένο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή ευρωπαίου διπλωμάτη στο MEGA, ο οποίος έιπε ότι «δεν έβγαλε άχνα ο Ορμπάν».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/05/2021