Οικονομία

Τι ισχύει με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού – Ρυθμίσεις οφειλών και στο βάθος πλειστηριασμοί

23.05.2021 | 08:05 Eνσωμάτωση

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιουνίου στη χώρα μας το πράσινο πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό που θα πιστοποιεί εάν οι οι ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικό τεστ ή διαθέτουν ανοσία από προγενέστερη μόλυνσή τους από τον ιό.

Το «διαβατήριο υγείας θα ισχύσει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Παρά τη συμφωνία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κρατών μελών εγείρονται αρκετά ερωτήματα για το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το εν λόγω πιστοποιητικό.

Ρυθμίσεις και… πλειστηριασμοί
Έρχονται ρυθμίσεις και πλειστηριασμοί, καθώς τα κορωνοχρέη έχουν σχηματίσει ένα «βουνό».

Τα χρέη σε εφορία και Ταμεία ανέρχονται σε 145 δισ. ευρώ, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες ανέρχονται σε 55 δισ. ευρώ.

Η έναρξη των πλειστηριασμών θα γίνει την 1η Ιουνίου, χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για τα χρέη στην εφορία δίνεται νέα ευκαιρία για 100 – 120 δόσεις και αφορά στις χαμένες ρυθμίσεις του τελευταίου 12μηνου.

Για τα νέα χρέη, του κορωνοϊού, που ανέρχονται σε 6 – 7 δισ. ευρώ, η πληρωμή τους θα γίνει σε μέχρι και 60 δόσεις, ενώ εξετάζεται στη ρύθμιση να μπει ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι σε αναστολή και οι πληττόμενοι επαγγελματίες – μικρομεσαίοι, ενώ η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνει τον Ιανουάριο του 2022.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 23/05/2021