Οικονομία

Πληρωμές ενοικίων: Απαλλαγές & μειώσεις – Έκτακτη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ: Μέχρι την 1η Ιουνίου οι αιτήσεις

23.05.2021 | 07:38 Eνσωμάτωση

Στα τέλη Μαΐου θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια του Απρίλη.

Από τα ενοίκια Μαΐου απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις σε: λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, και μεταφορές, οι οποίες έμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ καμία μείωση του ενοικίου δεν θα δουν οι πληττόμενοι.

Ακόμα, για τα ενοίκια του Μαΐου θα ισχύσει έκπτωση 40% για εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναστολή τον Μάιο.

Η έκπτωση αφορά τόσο στην κύρια κατοικία του εργαζόμενου όσο και στη φοιτητική κατοικία του παιδιού του, και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 20% της ζημιάς.

Τέλος, σχετικά με τον Ιούνιο, υπάρχουν σενάρια για κούρεμα 40% των πληττόμενων επιχειρήσεων όπως γυμναστήρια, σινεμά, κλειστοί – εσωτερικοί χώροι διασκέδασης – εστίασης κλπ..

Έκτακτη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ: Μέχρι την 1η Ιουνίου οι αιτήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκτακτη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις στο aade.gr (mybusinessSupport).

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία έως την 1η Ιουνίου για να κάνουν τις αιτήσεις τους, ενώ οι πληρωμές θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας. Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την έκτακτη ενίσχυση είναι να παρέμεινε κλειστός τον Απρίλιο, ενώ εκτός κριτηρίων μένει ο τζίρος.

Το επίδομα είναι μη επιστρεπτέο, αφορολόγητο, ακατάσχετο και δικαιούχοι είναι 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, καταστήματα ΟΠΑΠ, γυμναστήρια, παιδότοπους, κλειστά επαγγέλματα με κρατική εντολή. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και 10.800 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, που παρέμειναν κλειστά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εκτός επιδόματος μένει η εστίαση.

Το ύψος του επιδόματος είναι:

– 1.000 € – Αν η επιχείρηση απασχολεί έως 5 εργαζόμενους

– 2.000 € για 6 έως 20 εργαζόμενους

– 4.000 € για 21 έως 50 εργαζόμενους

Το μισό επίδομα θα λάβουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που παρέμειναν κλειστοί έως και 15 ημέρες μέσα στον Απρίλιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Mega Σαββατοκύριακο για να λάβει κάποια επιχείρηση ή επαγγελματίας την έκτακτη ενίσχυση πρέπει να έχει κάνει έναρξη εργασιών έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 23/05/2021