Κόσμος

Κονγκό: Έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο – Εφιαλτική νύχτα για εκατομμύρια κατοίκους

23.05.2021 | 13:35 Eνσωμάτωση

Μια εφιαλτική νύχτα έζησαν εκατομμύρια άνθρωποι στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στην Αφρική, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς η επέλαση της λάβας έκαψε σπίτια και πλημμύρισε δρόμους και το αεροδρόμιο της πόλης. Πολλοί πέρασαν τα σύνορα με τη γειτονική Ρουάντα.

Ο νυχτερινός ουρανός έχει βαφτεί κόκκινος από τη λάβα. Το καυτό ποτάμι ρέει με μεγάλη ταχύτητα. Όταν φτάνει στα περίχωρα της πόλης Γκόμα τα σπίτια παραδίδονται στη φωτιά. Οι κάτοικοι μάταια προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.

Μέσα στη νύχτα η κυβέρνηση διέταξε εκκένωσης λόγω του κινδύνου να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Χιλιάδες κάτοικοι είχαν ήδη φύγει από τα σπίτια τους.

Σχεδόν 7.000 άνθρωποι διέφυγαν στη γειτονική Ρουάντα. Άλλοι προσπάθησαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε περιοχές γύρω από την πόλη.

Το 2002 η έκρηξη του ηφαιστείου σκότωσε 250 κατοίκους της Γκόμα και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. 120.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Το Νιραγκόνγκο είναι ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο. Σύμφωνα με τις αρχές, το πρωί ο ρους της λάβας σταμάτησε και οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, όμως ο καπνός στην ατμόσφαιρα παραμένει.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 23/05/2021