Ελλάδα

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη: Εκκενώσεις οικισμών μέσα στη νύχτα

21.05.2021 | 05:47

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στα Γεράνεια Όρη με την πυρκαγιά να μαίνεται για πολλές ώρες ανεξέλεγκτη, με σύμμαχο τους θυελλώδεις ανέμους που έφταναν ακόμη και τα 9 μποφόρ δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά πολιόρκησε το Αλεποχώρι, με τους κατοίκους από τους γύρω οικισμούς να βγαίνουν στους δρόμους με λιγοστά υπάρχοντα και να πηγαίνουν προς ασφαλή σημεία.

Η φωτιά έφτασε έξι χιλιόμετρα από τα Μέγαρα. Οι άνεμοι αυτή την ώρα έχουν κοπάσει, κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν και τα 9 μποφόρ. Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τις ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα.

Στον Άνω και Κάτω Πευκενέα, υπάρχουν πολλές εστίες, κοντά και στα δύο μοναστήρια που υπάρχουν στην περιοχή.

Στο Αλεποχώρι έχουν εκκενωθεί τα σπίτια, καθώς η πυρκαγιά έφτασε μόλις λίγα μέτρα μακριά τους. Στην περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αναζωπυρώνονται συνεχώς εστίες. Στο σημείο βρίσκονται πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών ώστε να παρέμβουν αν χρειαστεί.

Νύχτα τρόμου για τα Μέγαρα

Νύχτα τρόμου έζησαν τα Μέγαρα βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά την πόλη. Το 112 ήχησε στα κινητά όλων όσων βρίσκονταν στην περιοχή, ειδοποιώντας τους να εκκενώσουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Όλες οι δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια καταρχάς να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και καταστροφή σπιτιών, αν και κάποια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, και σε δεύτερο επίπεδο να αποτρέψουν τη δημιουργία ενιαίου μεγάλου μετώπου από τη ένωση των πολλών διάσπαρτων εστιών.

Ευτυχώς, λίγο μετά τις 03:00 η ισχύς των ανέμων μειώθηκε ελαφρώς διευκολύνοντας κάπως το έργο των πυροσβεστών να κρατήσουν σε μια σταθερή κατάσταση τη φωτιά περιμένοντας με το πρώτο φως της ημέρα το μάννα εξ ουρανού, δηλαδή να πέσουν στη μάχη τα εναέρια μέσα. Δυστυχώς, από το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται αλλαγή του καιρού και ενίσχυση των ανέμων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική νωρίς το πρωί οι πυρκαγιές εκτείνονταν σε Πευκενέα και Χάνι Δερβένι των Μεγάρων, καθώς και στις Αιγειρούσες στο Αλεποχώρι.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά, λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του «112», συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Στην περιοχή παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι 265 πυροσβέστες οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζημιά.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 21/05/2021

Ελλάδα