Υγεία

Γυναίκα διαγνώστηκε με περικαρδίτιδα μετά το εμβόλιο Pfizer: «Δεν είναι θανατηφόρο νόσημα», λέει ο κ. Χρούσος στο MEGA

21.05.2021 | 17:36 Eνσωμάτωση

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ερωτηθείς για το αν η περικαρδίτιδα που υπέστη ασθενής μετά τον εμβολιασμό τηςμε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, είναι μια σοβαρή παρενέργεια, ο κ. Χρούσος τόνισε πως ναι. «Ευτυχώς το κατάλαβε γρήγορα, πήγε στο νοσοκομείο γρήγορα και θα περιμένουμε λίγες μέρες ώστε σιγά σιγά να απορροφηθεί το υγρό».

«Αν κάποιος καθυστερήσει, υπάρχει πιθανότητα να μαζευτεί πολύ υγρό στην καρδιά και να την εμποδίσει να ασκήσει τη λειτουργία της. Είναι μια πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή. Αν είναι επιπλοκή του εμβολίου που μάλλον είναι, διοτί σχετίζεται, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Έχουν παρατηρηθεί με τα εμβόλια mRNA περικαρδίτιδες, μυοκαρδίτιδες», υπογράμμισε.

«Στην Ελλάδα είναι το πρώτο, στο Ισραήλ είχαν περισσότερα. Στα 5 εκατ. είχαν 62 περιπτώσεις. Στην έρευνά τους δεν περιέγραψαν απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Αναφορικά στις δύο περιπτώσεις γυναικών στην Κρήτη ο κ. Χρούσσος ανέφερε πως «μπορεί να είναι από εμβόλιο, μπορεί να είναι και συμπτώσεις. Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα εμβολίων. Τα βλέπουμε αυτά αφού πρώτα γίνει η διαπίστωση από το τμήμα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 21/05/2021