Κόσμος

Κλιματική Αλλαγή: Η άνοδος θερμοκρασίας εμπόδιο στην απογείωση των αεροπλάνων

17.05.2021 | 13:52 Eνσωμάτωση

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας, δυσκολεύουν τα αεροπλάνα να απογειωθούν. Σύμφωνα με έρευνα, τα αεροδρόμια στην Ελλάδα πλέον χρειάζονται μακρύτερους διαδρόμους προκειμένου τα αεροσκάφη να καταφέρουν να σηκωθούν.

Με λιγότερους επιβάτες και σε κοντινότερους προορισμούς, θα υποχρεώνονται να πετούν τα αεροπλάνα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό προκύπτει από ελληνοβρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αεροδρόμια στην Ελλάδα.

Ο ολοένα θερμότερος αέρας και οι άνεμοι με μικρότερες ταχύτητες χαμηλά στο έδαφος, δυσκολεύουν τα αεροσκάφη να σηκωθούν. Δυο φαινόμενα που συναντάμε συχνά πλέον λόγω κλιματικής αλλαγής.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στον πλανήτη, μειώνουν την πυκνότητα του αέρα. Γίνεται πιο αραιός κι έτσι δεν υπάρχει αρκετός ώστε να σπρώξει τα φτερά των αεροπλάνων προς τα πάνω, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να απογειωθούν.

Συνεπώς θα πρέπει είτε να ταξιδεύουν με μικρότερο φορτίο, είτε να αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα για την απογείωση, τόσο μεγάλη ώστε να χρειάζονται πλέον μακρύτερους διαδρόμους.

Η μείωση της ποσότητας καυσίμου είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μείωσης βάρους, αλλά περιορίζει την απόσταση του ταξιδιού. Με την επέκταση των διαδρόμων επιτυγχάνονται υψηλότερες ταχύτητες απογείωσης. Ωστόσο θα πρέπει να καλυφθούν οι παράδεισοι των διακοπών με περισσότερη άσφαλτο.

Οι εταιρείες πιθανώς να αναγκαστούν στο μέλλον να περιορίσουν τις πτήσεις τους, αποφεύγοντας προορισμούς με μικρούς διαδρόμους όπως σε νησιά, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/05/2021