Για έκτη μέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ, που βομβαρδίζει ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, και τη Χαμάς που συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών κατά της ισραηλινής επικράτειας.
Αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σφυροκοπούν θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για έκτη ημέρα ενώ Αμερικανοί και Άραβες διπλωμάτες αναζητούν τρόπο να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε η κ. Λέα Μίχα, κάτοικος της Ιερουσαλήμ, και ο μουσικός Μάνος Επιτροπάκης, που προ μερών είχε μια τρομαχτική περιπέτεια στο Τελ Αβίβ.
Πώς έζησα τον εφιάλτη με τη «βροχή» από ρουκέτες στο Τελ Αβίβ – Μ. Επιτροπάκης στο Mega
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του Μάνου Επιτροπάκη, μουσικού που είχε βρεθεί με την ομάδα του Νίκου Βέρτη στο Τελ Αβίβ για συναυλία, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή, ακούγοντας τις ρουκέτες να πέφτουν πάνω από τα κεφάλια τους.
«Ήμασταν στο αεροδρόμιο, μόλις είχαμε κατέβει, πήραμε τις βαλίτσες μας, κάναμε το τεστ και ξαφνικά ακούω σειρήνες. Δεν κατάλαβα τι γινόταν στην αρχή και είδα κόσμο να τρέχει πανικόβλητος σε μια κατεύθυνση, και αρχίσαμε να τρέχουμε και εμείς. Μας οδήγησαν στις υπόγειες εγκαταστάσεις, στα καταφύγια που έχουν για αυτό το σκοπό», περιέγραψε ο κ. Επιτροπάκης.
«Όταν τελείωσε η κατάσταση στο αεροδρόμιο, όπου κάτσαμε δύο ώρες περίπου, πήγαμε στο ξενοδοχείο. Κατά τις 3 το πρωί, μόλις είχαμε πέσει για ύπνο, ακούσαμε βόμβες έξω από τα παράθυρά μας και αμέσως τον συναγερμό. Μας είχαν ενημερώσει ότι αν ακούσουμε συναγερμό έπρεπε να πάμε σε κάποιες σκάλες στο ξενοδοχείο για να μας οδηγήσουν στο καταφύγιο», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με την τρομακτική περιπέτεια.
«Τελικά αναβλήθηκαν οι συναυλίες και βρέθηκε μια πτήση και πετάξαμε στην Αθήνα», κατέληξε ο κ. Επιτροπάκης.
Συγκρούσεις μεταξύ πολιτών στους δρόμους – Πρωτοβουλίες ομάδων για να μπει τέλος στη βία
«Όσοι είμαστε στην Ιερουσαλήμ τα έχουμε λίγο πολύ συνηθίσει αυτά. Αλλά είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε σειρήνες. Ήμουν έξω όταν άκουσα τις σειρήνες. Οι πολυκατοικίες στο Ισραήλ αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες έτσι ώστε αν χρειαστεί σε τέτοιες περιπτώσεις να αναζητήσουν καταφύγιο μέσα τους οι πολίτες. Δεν ήμουν κοντά σε πολυκατοικία, στάθηκα κοντά σε ένα τοίχο και περίμενα τη λήξη του συναγερμού», περιέγραψε η Λέα Μίχα, κάτοικος της Ιερουσαλήμ.
«Είναι μια κατάσταση περίπλοκη. Στη συγκεκριμένη στιγμή τις συγκρούσεις πυροδότησε ένα δικαστικό ζήτημα σχετικά με μια περιοχή στην Ιερουσαλήμ, και την έξωση Παλαιστινίων της γειτονιάς, με στόχο να κατοικήσουν εκεί Εβραίοι πολίτες. Οι συγκρούσεις είναι υποκινούμενες από πάρα πολλές χώρες. Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι μέσα σε πόλεις με πληθυσμό Αράβων και Εβραίων υπάρχουν συγκρούσεις και στη μέση του δρόμου. Ένα αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχουν κινήσεις πολιτών που ζητούν να μπει τέλος στη βία», πρόσθεσε η ίδια.