Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

15.05.2021 | 13:21 Eνσωμάτωση

Ορατή είναι πλέον μια καθημερινότητα χωρίς μάσκες, καθώς οι μαζικοί εμβολιασμοί χτίζουν, σταδιακά, τείχη ανοσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν το δρόμο, μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να σταματήσουν να φορούν μάσκα.

Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί, βάζουν οι ΗΠΑ, σε μία απόφαση – ορόσημο για όσους έχουν μπει στον «κύκλο ανοσίας».

Στην Ελλάδα, η συζήτηση για τη μάσκα έχει ανοίξει, καθώς από σήμερα για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το lockdown αποτελεί παρελθόν.

Οι ειδικοί θέτουν δύο προϋποθέσεις, για να πετάξουμε τις μάσκες: Να έχουμε κάτω από 300 κρούσματα ημερησίως, και οι εμβολιασμένοι να φτάσουν το 60% του πληθυσμού.

Σήμερα, πάντως, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν ξεπερνά το 13%.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των επιστημόνων είναι να πειστούν να εμβολιαστούν οι αναποφάσιστοι.

Οι αρχές εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι το 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεταδοτικότητα του ιού στους εσωτερικούς χώρους είναι 15 με 20% φορές περισσότερη απ’ ότι στους εξωτερικούς χώρους.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας ίσως αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη αντίδραση, απ’ όλα τα μέτρα προστασίας.

Με τον ιό πάντα παρόντα, όμως, πόσο διατεθειμένοι είναι οι πολίτες να βγάλουν τις μάσκες;

Στα τέλη Μαΐου τα ραντεβού για εμβολιασμό θα ανοίξουν και για τις ηλικιακές ομάδες 18-29, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τον Ιούνιο πάνω από 505 του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/05/2021