Ελλάδα

Ακραία καιρικά φαινόμενα και επιπτώσεις – Δ. Σαρηγιάννης στο MEGA

15.05.2021 | 14:08 Eνσωμάτωση

Για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη ζωή και στην οικονομία μας, μίλησε στο ECO Γεγονότα ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας. Θα δούμε αυξημένες βροχοπτώσεις στην Αττική και πλημμύρες στην Κεντρική Μακεδονία στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας

Τροπικές νύχτες θα ζήσουμε σε όλες τις περιοχές της Αττικής και στη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη τη Χαλκιδική τη Καλαμαριά και το Ωραιόκαστρο.

Αντίθετα ξηρασία θα δούμε στα Βορειοανατολική Αττική σε νησιά όπως η Αίγινα και στους περισσότερους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης ερωτηθείς για το πότε θα κορυφωθούν τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής στη χώρα τόνισε: «ότι κορύφωση θα υπάρξει προς το τέλος του αιώνα, από το 2080 κι έπειτα θα έρθει η μέγιστη κορύφωση, αλλά ήδη από το 2030-50 θα δούμε σημαντικές αλλαγές που θα επηρεάσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή και την ποιότητα του περιβάλλοντος».

«Η γεωργία θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση, θα χάσουμε ένα κομμάτι τουριστικού προϊόντος, και η αύξηση των ημερών με τροπικό κλίμα θα δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας του τουρισμού. Άλλοι κλάδοι έχουν να κάνουν με την υγεία και το χτισμένο περιβάλλον (δλδ τα κτίρια) και τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών», ανέφερε σχετικά με τους πληττόμενους κλάδους.

Σχετικά με τις δράσεις που μπορούν να γίνουν για να διαχειριστούμε τις άνωθεν αλλαγές υπογράμμισε: «Πρέπει να κάνουμε δράσεις αμέσως, έχουμε ήδη αργήσει, μια βασική είναι η ηλεκτροφόρηση των οχημάτων στις μεγάλες πόλεις. Η βελτίωση της βελτίωσης ενέργειας στο χτιστό περιβάλλον και η έννοια της διαχείρισης υδάτων. Ένας άλλος τομέας σημαντικός, έχει να κάνει με την διασφάλιση της καλής λειτουργίας του τομέα της υγείας, αυτό απαιτεί αλλαγές»

Videos & Απoσπάσματα από Eco Γεγονότα - 15/05/2021