Κόσμος

Ευρωπαϊκή «πράσινη» συμφωνία: Στόχοι για μηδενική ρύπανση αέρα, νερού, εδάφους έως το 2050

13.05.2021 | 13:36 Eνσωμάτωση

Κλιματικά ουδέτερη αποσκοπεί να γίνει η Ευρώπη έως το 2050, για αυτό και αναλαμβάνει σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους. Το σχέδιο ενέκρινε η Κομισιόν το οποίο αποτελεί το βασικό παραδοτέο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και το κυρίως θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας.

Έναν κόσμο όπου η ρύπανση θα έχει μειωθεί σε επίπεδα που δεν είναι πια επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα, οραματίζεται η Ευρώπη.

Με σχέδιο δράσης αναλαμβάνει έως το 2030:

– Τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα για να μειωθεί ο αριθμός των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 55 %.

– Τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, μειώνοντας τα απόβλητα και τα πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα κατά 50 %, καθώς και τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30 %.

– Τη βελτίωση της ποιότητας των εδαφών, μειώνοντας τις απώλειες σε θρεπτικές ουσίες και τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50 %.

Επιπλέον στόχοι της έως το 2030 είναι η μείωση κατά 30 % του ποσοστού των ατόμων που υφίστανται χρόνια ενόχληση από τον θόρυβο από μέσα μεταφοράς, και η μείωση κατά 50 % των υπολειμματικών αστικών αποβλήτων.

Οι στόχοι της συνάδουν με τη παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/05/2021