Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για το άνοιγμα του τουρισμού και τα προνόμια των εμβολιασμένων: Καραμανλή, Γιαννούλης & Κατρίνης στο Mega

11.05.2021 | 09:37 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν οι κ.κ. Άννα Καραμανλή, βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και το κατά πόσο θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να έχουν ειδικά προνόμια.

«Η χώρα μας κατάφερε να σταθεί όρθια. Το σύστημα υγείας πιέστηκε, δούλεψε στα κόκκινα, αλλά άντεξε. Όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και τους ευχαριστούμε για αυτό, και έτσι καταφέραμε να ανοίγουν κλάδοι της οικονομίας. Προ των πυλών είναι και το άνοιγμα του τουρισμού, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κόκκαλη, να λέει ότι είναι λάθος να επισκεφτούν οι τουρίστες την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, λόγω της κατάστασης με την πανδημία. Υπονομεύουν την προσπάθεια όλων», είπε η κ. Καραμανλή σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων και το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού.

«Από την πρώτη στιγμή η πανδημία δεν μπορούσε να γίνει εργαλείο μικροπολιτικής προσέγγισης. Εύχομαι και ελπίζω το άνοιγμα του τουρισμού να φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκούν όλοι. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τα τουριστικά λεωφορεία, ενώ για τους ανθρώπους που εργάζονται στην εστίαση και τον τουρισμό δεν ξέρουμε πώς θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους. Γίνεται προσπάθεια να βρεθούν εθελοντές γιατροί για να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά, τελευταία στιγμή. Παρακαλώ και προκαλώ την κυβέρνηση να μη θεωρήσουν ότι η επικοινωνία είναι το εργαλείο για να ανοίξει ο τουρισμός. Να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά, προτάσεις υπάρχουν. Κανείς δεν επιθυμεί να πάει άσχημα ο τουρισμός. Η κυβέρνηση έχει απαντήσεις σε όλα αυτά;», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιαννούλης.

«Την Πέμπτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν έχει βγει το νομοσχέδιο για το εργασιακό και αρχίζουν τα fake news, δεν έχουν γίνει οι ανακοινώσεις για τον τουρισμό, και πάλι αρχίζετε τα fake news», απάντησε η κ. Καραμανλή.

Σχολιάζοντας το κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες, ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ασφαλής προορισμός για τον τουρισμό. Αλλά αν στον Προμαχώνα πχ δεν γίνουν έλεγχοι και τεστ, πως θα είναι ασφαλής; Αν δεν ακούσουμε τα μέτρα, και τα σχέδια, και τα πρωτόκολλα, πώς θα νιώθουμε ασφαλείς; Αν δεν λάβουν τα μέτρα που θωρακίζουν τη χώρα, υπάρχει ζήτημα. Πρέπει να ρωτήσετε την κυβέρνηση αν είναι ασφαλής η χώρα τώρα για να δεχτεί τουρίστες. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν πολλά ακόμα για να θωρακίσουν τη χώρα».

«Η Ελλάδα είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός, με υποδειγματική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», απάντησε η κ. Καραμανλή.

«Δυστυχώς βλέπω από τα στελέχη της ΝΔ το ίδιο θριαμβικό κλίμα που είδαμε πριν ένα χρόνο ακριβώς, που έλεγαν ότι αφήσαμε πίσω τον κορωνοϊό. Καταλαβαίνω την προσπάθειας της κυβέρνησης να δείξει ότι επανήλθαμε σε κανονικότητα, αλλά οι αριθμοί των εισαγωγών δεν αφήνουν χώρο για εφησυχασμό. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι τελειωτικό οικονομικά», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Η επανέναρξη την δραστηριοτήτων θα έπρεπε να συνοδεύεται με ανάλογες κινήσεις. Ανακοινώθηκε πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης, που τα χρήματα θα μπουν στο τέλος Ιουνίου. Στον τουρισμό δεν έχουμε ακούσει καμία εξαγγελία για ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων που ανοίγουν σε 4 ημέρες. Αν η κυβέρνηση τον θεωρεί ναυαρχίδα της οικονομίας, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τουρισμό να εμβολιαστούν. Για το λιανεμπόριο, οι τζίροι είναι μειωμένοι πάνω από 50-60%», συνέχισε ο ίδιος.

«Είχαμε παρακινήσει τον κόσμο να εμβολιαστεί για να προστατευτούμε και να χτίσουμε τείχος ανοσίας και να είμαστε ασφαλής προορισμός. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει αυτοί που έχουν εμβολιαστεί σε πρώτη φάση να έχουν μια δυνατότητα κίνησης μεγαλύτερη. Γιατί οι εμβολιασμένοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός νομού τη Μεγάλη Εβδομάδα; Ο κόσμος σπεύδει να εμβολιαστεί, η κυβέρνηση μετά από πολύ καιρό επιτάχυνε και το ρυθμό των εμβολιασμών. Πρέπει να καλυφθεί το κομμάτι των νησιών και να υπάρχει μια σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης», πρόσθεσε ο κ. Κατρίνης αναφορικά με το αν οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν κάποια προνόμια.

«Ο τρόπος που γίνονται εμβολιασμοί είναι υποδειγματικός. Η ΝΔ εστιάζει στην ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του πράσινου πιστοποιητικού. Για την εστίαση η πλατφόρμα είναι έτοιμη αλλά περιμένουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι προσεχτικός, να μην μιλάει για ξεστοκάρισμα εμβολίων, να μην υπονομεύει την εθνική προσπάθεια, και να σταθεί στο πλευρό του τουρισμού. Σε ό,τι αφορά στα προνόμια των εμβολιασμένων, για τον τουρισμό, όποιος έχει το πράσινο πιστοποιητικό έχει κάνει τεστ ή νοσήσει, αυτοί θα ταξιδεύουν πιο εύκολα, χωρίς να αποκλείονται οι άλλοι», τόνισε η κ. Καραμανλή.

«Από ενοχές η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί υπέρλαμπρο άστρο επιτυχίας. Εμείς επιθυμούμε να βγει ζωντανός ο τόπος, οι άνθρωποι και η οικονομία. Μη διχάζετε τον κόσμο για να καλύψετε τις αδυναμίες σας. Θέλω να κάνω μια έκκληση. Έχουμε πολλά προβλήματα με τα self-tests. Καλώ τον κόσμο να εμβολιαστεί. Άκουσα από νοσοκομειακούς να λένε ότι σε ένα κέντρο υγείας που 22 self-tests βγήκαν θετικά, στον επανέλεγχο βγήκαν αρνητικά. Κάνω έκκληση για να μάθουμε τι έγινε», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γιαννούλης.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 11/05/2021