Οικονομία

Ξεφουσκώνουν τα εκκαθαριστικά – Από σήμερα η καταβολή της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας

10.05.2021 | 08:20 Eνσωμάτωση

«Ξεφουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η πρεμιέρα υποβολής των οποίων προγραμματίζεται  μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

«Οι φορολογικές δηλώσεις φέτος έχουν πολλές δυσκολίες διότι υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές. Η βασικότερη είναι στα τεκμήρια.», τόνισε ο φοροτενικός κ. Ευάγγελος Αμπελιώτης, τόνισε δε ότι δεν είναι αισιόδοξος σχετικά με τα χρονικά περιθώρια καταβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Την ίδια στιγμή βέβαια, η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας σε συνδυασμό με την «κατάργηση» της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, την εφαρμογή της νέας ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 55% αλλά και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πέναλτι 22% των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους ακόμη και η έκπτωση φόρου για όσους ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το σπίτι τους το 2020 «ξεφουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η πρεμιέρα υποβολής των οποίων προγραμματίζεται  μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι 27/8, αλλά για να κερδίσεις το 3% μέχρι 28/7 να υποβάλεις τη δήλωση. Σύμφωνα με την οικονομική συντάκτρια εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Μαρία Βουργάνα «η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά τις 20/5 για να αρχίσουν οι δηλώσεις».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» εισοδήματα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το 2020 θα διαπιστώσουν φέτος ότι ο λογαριασμός της Εφορίας είναι ελαφρύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Σχεδόν για επτά στους δέκα φορολογούμενους το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης θα είναι μηδενικό ή θα γράφει επιστροφή φόρου, ενώ για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι «κουρεμένος» ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

•Έναρξη υποβολής: τελευταίο 10ήμερο Μαΐου

•Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις (1η δόση 31 Ιουλίου)

•Δήλωση έως 28/7 & εφάπαξ πληρωμή έως 30/7: έκπτωση 3%

•ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις (1η δόση 30 Σεπτεμβρίου)

«Θα δούμε ελαφρύτερα εκκαθαριστικά φέτος, θα είναι και πολλές οι επιστροφές φόρου», σύμφωνα με την κ. Βουργάνα.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ξεκινά σήμερα η καταβολή της μηνιαίας παράτασης των επιδομάτων που έληξαν κατά το διάστημα 1-10 Απριλίου.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ, η καταβολή της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

•Από σήμερα η καταβολή της μηνιαίας παράτασης για τα επιδόματα που έληξαν από

1-10 Μαρτίου

ΕΠΙΔΟΜΑ 534€ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Την πληρωμή των αποζημιώσεων για τις αναστολές Απριλίου περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 10-15 Μαΐου.  Συνολικά θα καταβληθούν 278,3 εκατ. ευρώ σε πάνω από 532.000 δικαιούχους.

Αύριο Τρίτη 11 Μαΐου

πληρώνονται 472.899 εργαζόμενοι

Πιστώθηκε την Παρασκευή στους τραπεζικούς λογαριασμούς 20.359 δικαιούχων του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 62,7 εκατ. ευρώ.Έτσι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μέσα σε μόλις 10 ημέρες, καταβλήθηκε συνολικά άμεση ενίσχυση ύψους 789,1 εκατ. ευρώ σε 282.302 δικαιούχους, καλύπτοντας πάνω από το 95% των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης.

Παράταση για υποβολή αίτησης

Παράλληλα, το υπουργείο γνωστοποιεί ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport), παρατείνεται έως την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021.

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

130 εκατ.€

Σε 100.000 επιχειρήσεις & ελ. επαγγελματίες που ήταν κλειστοί τον Απρίλιο

•Δευτέρα 17 Μαΐου ξεκινούν οι αιτήσεις

•Πληρωμές: έως τα τέλη Μαΐου

•Ενίσχυση: Από 1.000€ – 4.000€

•Ανεξαρτήτως τζίρου

•Μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη & μη συμψηφιστέα

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ

Σε λειτουργία τέθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η πλατφόρμα myCAR, μέσω της οποίας ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να κάνουν άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, για το διάστημα που σκοπεύουν να τα κινήσουν.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Μέσω του «myCar» της ΑΑΔΕ
ΧΩΡΙΣ πρόστιμα
ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ το χρόνο μπορεί να γίνει άρση της ακινησίας
Πληρωμή τελών ΠΡΙΝ την άρση ακινησίας

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 10/05/2021