Ελλάδα

Πώς εξελίσσεται η κίνηση στην εστίαση & πώς αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού

08.05.2021 | 08:06 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού, και Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ξενοδόχος και πρώην ΓΓ του ΕΟΤ, αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού, τον προβληματισμό των επαγγελματιών του χώρου, αλλά και τη μέχρι τώρα κίνηση.

«Το θετικό είναι ότι μετά από 6 μήνες η εστίαση επανέρχεται σε λειτουργία. Ένα ποσοστό της τάξης του 20-25% δεν μπορεί να ανοίξει, είτε γιατί δεν έχει εξωτερικούς χώρους, ή για λόγους οικονομικούς. Έχουμε και πολλές εποχιακές επιχειρήσεις που όσο δεν έχει ξεκινήσει ο τουρισμός δεν μπορούν να ξεκινήσουν και εκείνες. Η κίνηση ήταν καλή και ελπίζουμε αυτό το σαββατοκύριακο να πάμε ακόμα καλύτερα. Στην εστίαση άνοιξαν περίπου 2 στις 3 επιχειρήσεις. Για τις υπόλοιπες υπάρχει ένα ποσοστό που δε θα ανοίξει, ελπίζω να είναι μικρό. Την καταμέτρηση των ζημιών στον κλάδο θα την κάνουμε κατά τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη», εξήγησε ο κ. Καββαθάς.

«Ένα από τα αγκάθια είναι το ωράριο και είναι ένα μέτρο που κατά την άποψή μας δεν έχει και λογική. Είχα την ελπίδα ότι από αυτή τη Δευτέρα θα πηγαίναμε στις 12, αλλά δυστυχώς δε γίνεται. Για τις αίθουσες δεξιώσεων, τα κτήματα και τα κέτερινγκ δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος επανεκκίνησης. Ο Μάιος έχει χαθεί, είναι ο 14ος μήνας που ο κλάδος είναι ουσιαστικά κλειστός», τόνισε ο ίδιος.

«Οι εμβολιασμένοι πολίτες άλλων χωρών θα μας επισκεφθούν όταν προχωρήσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας. Οι τουρίστες περιμένουν την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη δημιουργία του τείχους ανοσίας. Οι Βρετανοί θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες που όταν επιστρέψουν από αυτές δε θα φέρουν κάποια μετάλλαξη και δε θα δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα από υγειονομικής άποψης. Μετά τις 15 Ιουνίου το ελληνικό καλοκαίρι θα πάει πολύ καλύτερα. Το δύσκολο είναι το ενδιάμεσο διάστημα. Οι κάτοικοι εμβληματικών προορισμών του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τρυφωνόπουλος.

«Ο κ. Καββαθάς έθεσε ακριβώς την εικόνα για τον κλάδο της εστίασης. Όταν το 20-25% δεν λειτούργησε αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και οι εποχικές επιχειρήσεις στην εστίαση που είναι σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη για τους εργαζόμενους στην εστίαση και να μάθουμε αν θα συνεχιστούν οι αναστολές σύμβασης για τους εργαζόμενους στην εστίαση», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Χότζογλου.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 08/05/2021