Οικονομία

Άνοιξαν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Έρχονται τα πάνω-κάτω στα εργασιακά

08.05.2021 | 07:42 Eνσωμάτωση

Άνοιξε η πλατφόρμα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, ενώ μεγάλες αλλαγές έρχονται στα εργασιακά. Δείτε ποιες είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του Ιουνίου, αλλά και ποιοι απαλλάσσονται ή θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο τον Μάιο.

Άνοιξαν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Σε άρση ακινησίας μπορούν να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει πινακίδες είτε στην εφορία είτε ηλεκτρονικά, πληρώνοντας αναλογικά τέλη, καθώς άνοιξε η σχετική πλατφόρμα.

Όσοι έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες μπορούν να προχωρήσουν στην άρση ακινησίας και στην πληρωμή των τελών μέσω του aade.gr. στην πλατφόρμα Mycar. Όσοι τις έχουν καταθέσει στην εφορία θα πρέπει να πάνε εκεί.

Σημειώνεται ότι οι πινακίδες επιστρέφονται μία φορά μέσα στο 2021, ενώ το ύψος των τελών κυκλοφορίας είναι χωρίς πρόστιμο και θα πληρωθεί ανάλογα με τους μήνες άρσης της ακινησίας.

Προϋπόθεση για την άρση της ακινησίας είναι να προηγηθεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, και να έχουν πληρωθεί και τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου.

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου  – Το επικρατέστερο σενάριο

Οι παρακάτω είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του Ιουνίου.

Για συνταξιούχους του ΙΚΑ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, η πληρωμή θα γίνει τη Δευτέρα 24/05 για όσους έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό, και 25/05 για όσους το ΑΜΚΑ λήγει σε ζυγό αριθμό.

Στις 26/05 θα πληρωθούν οι συντάξεις των ΟΑΕΕ ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ενώ για δημόσιο, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΜΕ, ΔΕΗ, η πληρωμή στις 28/05.

Την ίδια ώρα, για όσους άνεργους έληξε το επίδομά τους τον Απρίλιο, θα ισχύσει παράταση ενός μήνα.

Έρχονται τα πάνω – κάτω στα εργασιακά

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά.

Η εργασία την ημέρα θα μπορεί να ξεπερνά τις 8 ώρες, και να φτάνει μέχρι τις 10, χωρίς ο εργοδότης να πρέπει να πληρώσει υπερωρία, αν αναπληρώσει τις έξτρα ώρες με ρεπό ή μείωση ωραρίου άλλες ημέρες. Αυτό θα γίνεται με συμφωνία μεταξύ εργοδότη – εργαζόμενου.

Την ίδια ώρα, με την ψηφιακή κάρτα για κάθε εργαζόμενο, θα γίνεται σύνδεση του κινητού των εργαζομένων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να καταγράφονται οι υπερωρίες που δουλεύει, ενώ ανώτατο όριο υπερωριών θα είναι οι 150 ώρες.

Για τις Κυριακές, θα μπορούν να αποτελούν πέμπτη μέρα της εβδομάδας, χωρίς έξτρα αμοιβή, και πάλι να αναπληρώνονται με ρεπό, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ακόμη οριστικό, και με τους ειδικούς να θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εταιρίες που θα είναι ανοιχτές την Κυριακή, ενώ για τις απεργίες θα γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως.

Ενοίκια Μαΐου: Απαλλαγές και μειώσεις

Για τα ενοίκια του Μαΐου, απαλλαγές και μειώσεις θα ισχύσουν για:

– Λιανεμπόριο, εστίαση

– Κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές

– Πολιτισμός, Αθλητισμός

– Τουρισμός, Μεταφορές)

– Κλειστοί επαγγελματίες με κρατική εντολή

Καμία μείωση δε θα ισχύσει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η αποζημίωση των ιδιοκτητών όταν είναι φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο 80% της απώλειας, και στο 60% όταν είναι νομικά πρόσωπα.

Οι εργαζόμενοι στις προαναφερθείσες κατηγορίες, δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο κατά 40% και στην κατοικία τους, αλλά και στη φοιτητική στέγη των παιδιών τους. Η αποζημίωση των ιδιοκτητών σε αυτή την περίπτωση θα ανέρχεται στο 50% επί της απώλειας.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 08/05/2021