Ελλάδα

Lockdown: Τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα – Πότε ανοίγουν σινεμά, συναυλίες, αθλητισμός

07.05.2021 | 16:46 Eνσωμάτωση

Τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της επιτροπής λοιμωξιολόγων και η κυβέρνηση ετοιμάζεται στην απογευματινή ενημέρωση να ανακοινώσει επίσημα την επαναλειτουργία των μουσείων στις 14 Μαΐου, των θερινών σινεμά στις 21 Μαΐου και θεάτρων και συναυλιών, στις 28 Μαΐου.

Από Την Παρασκευή 14 Μάιου, Καταργείται η μέθοδος του click away kai click inside. Στο τραπέζι έχει μεπι η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και μετά τις 11 το βράδυ και η πλήρης κατάργηση των sms ενώ τελικά εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος των βρεφονηπιακών γύρω στις 20 Μάϊου.

Από αύριο Σάββατο επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες. Οι Ομπρέλες θα είναι σε απόσταση 4 μέτρων και τα τραπεζάκια σε απόσταση 2 μέτρων, ενώ και εδώ δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία με τους μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων και τα τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.

Πρόβλημα όμως έχει δημιουργηθεί με τα σελφ τεστ καθώς η αυξημένη ζήτηση έχει φέρει σε οριακό σημείο τα φαρμακέια. Το πρόβλημα είναοι πως όσο ανοίγουν οι διαδικασίες και αυξάνονται οι διακιούχοι η κατάσταση είναι ιπιθανό να χειροτερέψει τινάζοντας στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό ενώ οι φαρμακοποιοί λένε πως συρρέουν εργαζόμενοι που δεν ξέρουν πως ακριβώς λειτουργεί η διανομή των τεστ.

Οι Φαρμακοποιοί θα πουν και κάτι άλλο, πολλοί πολίτες σπέυδουν στα φαρμαλκεία ενώ δεν διακιούνται αυτή την εβδομάδα τεστ και έστι δημιουργειται αδικαιολογητος συγχρωτισμός.

Την ίδια ώρα η κίνηση στους δρόμους παραμένει αυξημένη και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιβαρυνθεί και άλλο τις πρωινές ώρες από γονείς που θα μεταφέρουν τα παιδιά τους σε σχολεία και φροντιστήρια.

Τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα

Πράσινο φως για το άνοιγμα των πολιτιστικών δρώμενων στη χώρα τον Μαΐο άναψε η Επιτροπή των ειδικών, ενώ εισηγήθηκε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να ξεκινήσει από 17 Μαΐου με αυστηρούς κανόνες.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή συμφώνησε να ανοίξουν:

  • 14/5  τα μουσεία
  • 21/5 τα θερινά σινεμά και
  • από 28/5 θέατρα και συναυλιακοί χώροι

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα όσα εισηγείται η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων, από 17 Μαΐου ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες σε ανοιχτούς χώρους, σε μικρά, σταθερά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα και για τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να ξεκινήσουν από τις 10 Μαΐου οι προπονήσεις για πρωταθλήματα εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων, τα οποία είναι κρίσιμα για τη μοριοδότηση στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οριακή η επάρκεια των self test για μαθητές 

Η φαρμακοποιός κυρία, Δήμητρα Καρακάση, μιλά στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την οριακή επάρκεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ. «Ήταν ο φόβος μας η επάρκεια, είχαμε τεράστια προσέλευση κοινού. Ξεκινήσαμε με 90 τεστ και το μεσημέρι είχαμε μόνο 2.

Παραλάβαμε ξανά και έχουμε για το απόγευμα. Μέχρι τώρα είχαμε μόνο καθηγητές και μαθητές, παρότι ο κόσμος ερχόταν να πάρει τεστ για όσους απαιτούνταν στη δουλειά τους. Από Δευτέρα μας τρομάζει το τι θα γίνει… Την εβδομάδα που θα έρθει δεν ξέρουμε πόσος κόσμος θα χρειαστεί. Θα χρειάζομαι 200 τεστ την ημέρα. Επίσημη ενημέρωση από το κράτος δεν έχουμε. Από τη Δευτέρα θεωρητικά θα δίνουμε δύο τεστ για τους μαθητές. Ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν ξέρουμε αν με τα ΑΜΚΑ τους θα το παίρνουν δωρεάν, και πόσα θα μπορούν να πάρουν».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/05/2021