Πολιτική

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για την άρση της πατέντας των εμβολίων

06.05.2021 | 20:48 Eνσωμάτωση

Με φόντο τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιός είχε διατυπώσει πρώτος την ιδέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας.

Λιτά και κατηγορηματικά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε έτοιμος να ανοίξει η συζήτηση για την άρση της πατέντας των εμβολίων για την πανδημία covid-19, όπως προτείνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με τον εμπορικό πόλεμο να συνεχίζεται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δηλώνει πλέον ανοιχτή στη συζήτηση βάζοντας όμως θέμα και για τους δασμούς στις πρώτες ύλες των εμβολίων.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ για άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στα εμβόλια για τον covid θα μπορούσε να βοηθήσει να επιτύχουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Ελλάδα ψάχνουν την… πατέντα

Η πρωτοβουλία Μπάιντεν προκαλεί πολιτική σύγκρουση στην Ελλάδα για το ποιος έχει την πατέντα της πρότασης για την άρση των δικαιωμάτων των εταιρειών πάνω στην παραγωγή των εμβολίων. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί τον περασμένο Ιανουάριο απέρριπτε ειρωνικά την πρότασή.

«Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές θυμίζουν ότι πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει την άρση της πατέντας μαζί με τον εκπρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό για θέματα υγείας Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.

«Τον Απρίλιο του 2020 ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης μαζί με τον Ηλ. Μόσιαλο που είχε κάνει μια πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό, είχε διατυπωθεί αυτή η πρόταση σε κοινή επιστολή που είχαν συνυπογράψει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτή την πρόταση» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Στο θέμα επανήλθε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος με νεότερη ανάρτησή του καλώντας σε κοινή δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων. «Είναι καιρός πλέον η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο καθηγητής του LSE.

«Στη χώρα μας να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια γιατί αυτός ο στόχος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Με τις ΗΠΑ να έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες παρτίδες εμβολίων και την ΕΕ να πραγματοποιεί ίδιο αριθμό εμβολιασμών με όσες παρτίδες εξάγει σε άλλες χώρες, οι αρχές στις δυο όχθες του Ατλαντικού ξεκαθαρίζουν ότι οι συζητήσεις για την απελευθέρωση της παραγωγής των εμβολίων θα πάρουν αρκετό χρόνο.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 06/05/2021