Κόσμος

Εμβολιασμός: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44 από τέλη Μάη

06.05.2021 | 17:04 Eνσωμάτωση

Αρχές Ιουλίου όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα εμβολιάζεται ενώ έως το τέλος Μαϊου θ’ ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 30ρηδες που τώρα λαμβάνουν αποκλειστικά το σκεύασμα της AstraZeneca.

«Πριν το τέλος Μαϊου γι’ αυτές και για άλλες ηλικιακές ομάδες θ’ ανοίξει η πλατφόρμα προκείμενου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια. Εξηγήσαμε άλλωστε ότι τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι.»

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δίνεται η δυνατότητα εναλλακτικής σε όσους ανέβαλαν τον εμβολιασμό τους εξαιτίας του συγκεκριμένου σκευάσματος.

«Της Moderna έκανα. Αν ήταν να κάνω το Αστρα δεν θα το έκανα. Αφού ρώτησα και δύο φορές μέσα.»

Όσοι πάντως έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca έχουν εξασφαλισμένη και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.»

«Να πω την αλήθεια είχα ένα άγχος αλλά ευτυχώς πήγαν όλα καλά και από τη στιγμή που ο δρόμος είναι προς την ελευθερία είναι ένας το έκανα.»

«Δεν γνωρίζω ποιο εμβόλιο θα κάνω. Και αστραζενεκα να τύχει θα το κάνω, γιατί να μην το κάνω?»

Ρεκόρ με 111.000 εμβολιασμούς καταγράφηκε χτες στη χώρα με τους πολίτες να συρρέουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν.

Τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών ενέκρινε ο Καναδάς με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Σεπτέμβριο τα παιδιά να πάνε εμβολιασμένα στο σχολείο αν και εφόσον εγκριθεί κα0ι από την Ευρώπη.

 «ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑΣ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο»

Είχε προηγηθεί η ιστορική απόφαση, όπως χαρακτηρίστηκε, του Τζο Μπάιντερ να στηρίξει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. Μια κίνηση που καλωσόρισε και η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών.

-Πρόεδρε Μπάντεν θα υποστήριξετε τον ΠΟΥ ( άρση της πατέντας του εμβολίου) .Η αμερικανική κυβέρνηση;
– Ναι, Θα μιλήσω για αυτό αργότερα.Ναι!

Το ζήτημα εξελίχθηκε σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Εκείνος ο οποίος πρώτος έθεσε το ζήτημα πατέντας των εμβολίων ήταν ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2020.»

«Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση, να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας.»

Kοινή δράση για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων προτείνει από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Το MEGA βρέθηκε έξω από ένα εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα όπου η εμβολιαστική γραμμή έχει μόνο εμβόλια της AstraZeneca.

Η κυρία Χαρίκλεια μιλά στο LIVE NEWS για την προσωπική της εμπειρία. «Δεν προβληματίστηκα. Όποιο εμβόλιο κάνουμε το ίδιο είναι, πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/05/2021