Κόσμος

Ισραήλ: Τραγωδία σε θρησκευτική τελετή – ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

30.04.2021 | 20:04

Ασύλληπτες εικόνες φτάνουν από το Ισραήλ, όπου δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου ή πέθαναν από ασφυξία σε θρησκευτική εκδήλωση στο όρος Μερόν. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, ανάμεσα στα θύματα και παιδιά.

Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι με ολονύκτιο χορό, τραγούδι και προσευχές γιορτάζουν στους πρόποδες του όρους Μερόν στα βορειοανατολικά του Ισραήλ.

Χάος και πανικός θα προκληθεί λίγο μετά τη μία το βράδυ.

Χιλιάδες άνθρωποι στριμώχνονται σε έναν στενό διάδρομο προσπαθώντας να βγουν σε ανοιχτό χώρο. Δεκάδες πέφτουν στο έδαφος. Ο τρομαγμένος όχλος τους ποδοπατά.

Τουλάχιστον 44 άτομα θα χάσουν την ζωή τους… Περισσότερα από 150 έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται, τα 20 από αυτά σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Τα ισραηλινά μέσα μιλούν για την χειρότερη τραγωδία στην χώρα σε περίοδο Ειρήνης.

Στους φετινούς εορτασμούς της εβραϊκής γιορτής του Λαγκ Μπαομέρ οι πιστοί συγκεντρώθηκαν μαζικά σε σύγκριση με πέρυσι που λόγω της πανδημίας ο αριθμός τους ήταν περιορισμένος.

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την πλήρη έκταση της τραγωδίας.

Οι αστυνομικές αρχές δέχονται σφοδρή κριτική για ελλειπή μέτρα ασφαλείας με το πλήθος να τους αποδοκιμάζει έντονα.

Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε και ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου οποίος κήρυξε την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους.

Ευθύνες στην αστυνομία και την κυβέρνηση για την τραγωδία

Ακόμα ένας από τους τραυματίες υπέκυψε με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 45, ενώ οι έρευνες επικεντρώνονται στις ευθύνες της ισραηλινής αστυνομίας.

Ο τοπικός διοικητής της αστυνομίας ανέλαβε την ευθύνη, όμως αστυνομικές πηγές δείχνουν την κυβέρνηση Νετανιάχου υποστηρίζοντας ότι έδωσε το ελευθέρας στους υπερορθόδοξους Εβραίους ώστε να ξεπεράσουν κάθε όριο που υπήρχε στα χαρτιά. ΚΙαι όλα αυτά σε μια χώρα όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από τον μισό πληθυσμό. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε μεν από πιστούς στον τόπο της τραγωδίας, όμως δέχεται κυρίως πυρά από τους κοσμικούς Ισραηλινούς ότι είναι όμηρος της θρησκευτικής ακροδεξιάς και για αυτό φέρει την πολιτική ευθύνη.

Οι υπερορθόδοξοι που αψηφούσαν συστηματικά τα μέτρα, μετά την τραγωδία κατηγορούν την αστυνομία για υπερβολικό ζήλο.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30/04/2021

Κόσμος