Υγεία

Στην τελική ευθεία της έρευνας των κλινικών δοκιμών νέο φάρμακο για τη λευχαιμία

29.04.2021 | 10:10 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο ερευνητής και γιατρός στο πανεπιστήμιο του Cambridge, Κωνσταντίνος Τζελέπης για τις κλινικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου για την καταπολέμηση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη, πρόκειται για νέες θεραπείες για συγκεκριμένες επιθετικές μορφές καρκίνου. Ειδικότερα, για έναν καινούριο τύπο φαρμάκου, ο οποίος σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Όπως είπε, όσες περισσότερες θεραπείες μπουν σε κλινικές δοκιμές τόσες  περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να δημιουργηθεί ένα τείχος για τη δυσβάσταχτη ασθένεια.

Το εν λόγω φάρμακο, από το 2022 θα χορηγηθεί σε ασθενείς με λευχαιμία, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε τωρινές θεραπείες είτε σε θεραπευτικά σχήματα που θα δοθούν συνδυαστικά με τις παρούσες θεραπείες.

«Αναμένουμε πώς και πώς να ξεκινήσουμε», τόνισε ο κ. Τζελέπης.

Με τις έως τώρα έρευνες, φαίνεται ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και σε ενήλικες και σε παιδιατρικές λευχαιμίες. Υποστήριξε πως ο σχεδιασμός βασίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και πως η θεραπεία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τύπους καρκίνου, για τους οποίους δεν υπάρχει θεραπεία αυτή τη στιγμή.

Τέλος, επεσήμανε πως από την πρώτη μέχρι την τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών, θα περάσουν περίπου 6 χρόνια για να διατεθεί το φάρμακο στο ευρύ κοινό. Στο διάστημα αυτό, θα χορηγείται σε ασθενείς για να ελεγχθεί η βιο-ασφάλεια και η απόδοσή του.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 29/04/2021