Ελλάδα

Έθιμα του Πάσχα: Η νύχτα των «αερόστατων» στο Λεωνίδιο – Ένα ολόκληρο χωριό στις… φλόγες στη Σαντορίνη

29.04.2021 | 09:55

Μια βόλτα μέχρι το Λεωνίδιο και τη Σαντορίνη έκανε η εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA καταγράφοντας τα όμορφα έθιμα των ημερών!

«Είμαστε έτοιμοι. Αυτές τις ημέρες μικροί και μεγάλοι αναβιώνουμε ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τις αρχές του 1900 από τους ναυτικούς. Είμαστε σε ένα από τα πολλά αρχοντικά του τόπου μας. Τα φαναράκια τα πετάμε την ώρα της Ανάστασης, από πέντε διαφορετικές εκκλησίες. Πετάμε γύρω στα 200-250 αερόστατα. Είναι ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα. Φέτος λόγω των συνθηκών είναι λίγο πιο ιδιαίτερο, προκειμένου να τηρήσουμε και τα μέτρα», περιέγραψε ο Θοδωρής Κύριος τοπικός σύμβουλος Λεωνιδίου.

Ένα ολόκληρο χωριό της Σαντορίνης στις… φλόγες

Στη Σαντορίνη, το χωριό Πύργος, φωτίζεται με χιλιάδες κεριά, για την περιφορά του Επιταφίου.

«Είναι ένα έθιμο πολύ παλιό. Το χρησιμοποιούσαμε για να χαράξουμε την πορεία για να περνάει ο επιτάφιος. Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει γίνει πιο εξελιγμένο το έθιμο. Ο κ. Καραμολέγκος είναι από τους ανθρώπους που πρωτοστατούν. Το έθιμο υπήρχε σε όλα τα χωριά, αλλά ο Πύργος το έχει εξελίξει. Γίνεται τη μεγάλη Παρασκευή που περνάει ο επιτάφιος», εξήγησε ο Μανώλης Ορφανός, Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Σαντορίνης.

«Τα ανάβουμε γύρω στις εννιά παρά δέκα. Φέτος θα κάνουμε κάτι πιο τοπικό. Θέλει μεγάλη προετοιμασία. Εγώ ασχολούμαι όλο το χρόνο με αυτό. Έχω φτιάξει αποθήκες για να τα φυλάω αυτά. Είναι 15.000 κεράκια. Σε είκοσι λεπτά έχουν ανάψει όλα. Φέτος για να κρατήσουμε το έθιμο θα ανάψουμε κάποιους σταυρούς», είπε από την πλευρά του κ. Ηλίας Καραμολέγκος, κατασκευαστής που συμμετέχει ενεργά στην τήρηση του εθίμου.

Βάφουμε αυγά με την κ. Βίβιαν, την πιο πιστή τηλεθεάτρια!

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε και η πιο πιστή τηλεθεάτρια της εκπομπής, η κ. Βίβιαν, που κατοικεί στο Σχινιά, η οποία έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών!

Όπως εξήγησε η ίδια, τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και μπορούμε να βάλουμε και μια πετσέτα στον πάτο της κατσαρόλας, ώστε να μην σπάνε όταν βράζουν.

 

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 29/04/2021

Ελλάδα