Οικονομία

Πόσοι χάνουν το δικαίωμα αναστολής λόγω… κόφτη – Τι ισχύει με τον ΚΑΔ στα καφέ – μπαρ, το ωράριο της αγοράς

27.04.2021 | 08:09 Eνσωμάτωση

Με νέα μέτρα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προτίθενται να βάλουν τέλος στις «μαϊμού» αναστολές.

150.000 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν το δικαίωμα αναστολής λόγω… κόφτη που θεσπίζεται, με εκατοντάδες εργαζομένους να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση

Σημαντικά είναι τα κριτήρια με τα οποία υπολογίζεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού, αφού, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, είτε λαμβάνεις μισθό 300 ευρώ είτε 1.000 ευρώ, η αποζημίωση που θα λαμβάνεις θα ανέρχεται στα 534 ευρώ.

Όπως προκύπτει, κερδισμένοι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι οι χαμηλόμισθοι, ενώ τα πράγματα αντιστρέφονται για τους υψηλόμισθους.

Μηδενική αποζημίωση θα λάβουν ωστόσο αυτοί που εργάζονται από 1 έως 3 ώρες, με όσους έχουν από 4 έως 8 ώρες εργασίας να λαμβάνουν τα 534.

Οι κλάδοι που κυρίως πλήττονται από την εν λόγω απόφαση είναι ο επισιτισμός, η καθαριότητα, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός.

Σημειώνεται ότι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Αλαλούμ με το άνοιγμα της εστίασης

Με την υποσχετική ότι έως στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την πολυθρύλητη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ των 330 εκατ. ευρώ και πως οι εκταμιεύσεις θα γίνουν έως το τέλος του ίδιου μήνα, οι επαγγελματίες της εστίασης ετοιμάζονται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα, 3 Μαΐου.

Όχι όμως όλοι. Το δικό τους «Γολγοθά» ζουν αυτές τις μέρες χιλιάδες επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04. περιμένοντας με αγωνία τις διευκρινήσεις που θα περιέχει η ΚΥΑ για την επαναλειτουργία της εστίασης.

Ο λόγος είναι ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο ΚΑΔ 56.30.10.04, ήτοι τα καφέ μπαρ, εξαιρούνται από την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.

Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ.

Πώς θα λειτουργήσει σήμερα η αγορά

Διαφορετικό θα είναι αύριο, Μεγάλη Τρίτη, το ωράριο λειτουργείας της αγοράς:

  • Σουπερμάρκετ: 08.00 π.μ. – 21.00 μ.μ.
  • Εμπορικά καταστήματα: 09.00 π.μ – 20:30 μ.μ.
  • Εμπορικά κέντρα & Εκπτωτικά χωριά: 07:00 π.μ. – 20:30 μ.μ.
  • Εκκλησίες: 18.30 μ.μ.

Διαφορετικό θα είναι το ωράριο τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, με τον Αντώνη Μακρή, πρόεδρος ΣΕΛΠΕ, να σημειώνει ότι η κίνηση τις πρώτες μέρες λειτουργίας της αγοράς «ήταν υποτονική αλλά προοδευτικά αυξάνεται».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 27/04/2021