Πολιτική

Γενοκτονία Αρμενίων: Ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

26.04.2021 | 09:21 Eνσωμάτωση

Στη χειρότερη φάση τους φαίνεται να εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την επίσημη αναγνώριση από τον Τζο Μπάιντεν της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η εξέλιξη αυτή, που είναι απόρροια του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει η Άγκυρα στην αμερικανική γραφειοκρατία και όχι μόνο, δεν είναι απολύτως σαφές πόσο μακριά μπορεί να φτάσει.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φίλη, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητή Ευρωπαϊκών θεμάτων, αυτή η κίνηση του Αμερικανού προέδρου βάζει σε «μαύρη» λίστα την Τουρκία στην σχέση της με τις ΗΠΑ.

«Μπαίνει σε μια λίστα που δεν είναι καθόλου τιμητική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως στο θέμα των αποζημιώσεων αλλά και τι θα μαθαίνουν οι νέοι για το οθωμανικό κράτος και το νέο τουρκικό κράτος».

Πιο σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι με την αναγνώριση των ΗΠΑ αυτής της Γενοκτονίας, «ανοίγει ο δρόμος στην Ελλάδα να προχωρήσει και την εκστρατεία της για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

Ωστόσο, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ, αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει ήδη «επιτεθεί στο βόρειο Ιράκ».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η αναφορά του Λευκού Οίκου στην Κωνσταντινούπολη, αφού χρησιμοποιήθηκε αυτό το όνομα στην ανακοίνωση της αμερικανικής ηγεσίας.

Ο Ερντογάν φαίνεται να βρίσκεται σε δεινή θέση όσον αφορά τις συμμαχίες του τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Ρώσους.

«Έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες και για τον ίδιο και για την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Φίλης, ενώ τον χαρακτήρισε σαν έναν «από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον πλανήτη».

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι γατάκι μπροστά του», κατέληξε ο καθηγητής.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 26/04/2021