Κόσμος

«Χαστούκι» σε Ερντογάν: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

25.04.2021 | 06:09 Eνσωμάτωση

Ιστορική είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία» για να περιγράψει τη συστηματική σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους. Μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, με αυτή την κίνηση του Αμερικανού προέδρου μπαίνει ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ πριν από το Μπάιντεν χρησιμοποίησαν εκφράσεις όπως «καταστροφή» ή «σκοτεινή περίοδος της ιστορίας» αντί για «γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915. Η λέξη «γενοκτονία» χρησιμοποιείται δύο φορές στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στην ανακοίνωση, ξεχωρίζει και το ελληνικό όνομα της Κωνσταντινούπολης (Constantinople) και όχι η τουρκική ονομασία Ιστανμπούλ (Istanbul), η οποία έχει επικρατήσει και χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με πληροφορίες από Αμερικανούς διπλωμάτες, την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η πόλη αναφερόταν ως Κωνσταντινούπολη, και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε αυτή η ονομασία στη σχετική ανακοίνωση.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Τουρκία, η οποία εκφράστηκε και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 25/04/2021