Πολιτική

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την πορεία της πανδημίας & το άνοιγμα της αγοράς

24.04.2021 | 10:08 Eνσωμάτωση

Στα ύψη παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς, εορτασμό του Πάσχα, αλλά και για τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έγινε χωρίς όρους «υπό την πίεση της κοινής γνώμης».

«Είδαμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν είχε συγκεκριμένο σχεδιασμό, αλλά περισσότερο με τον φόβο του πολιτικού κόστους, το οποίο αποτυπώνεται σε σχέση με τους χειρισμούς της πανδημίας και υπό το κράτος πολλών και άστοχων δηλώσεων στελεχών της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «το άνοιγμα είναι απαραίτητο, όμως από μόνο του δε λύνει τα προβλήματα».

Αναφερόμενος στις φορολογικές ελαφρύνσεις, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τους φόρους κατανάλωσης και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Σηκώνοντας το «γάντι», η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ, τόνισε ότι σύμφωνα με έρευνα, 3 στις 4 επιχειρήσεις «αξιολογούν θετικά» το άνοιγμα της αγοράς.

«Θετικό ισοζύγιο παίρνει και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ των δαπανών των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων».

Η βουλευτής της ΝΔ σημείωση πως η κυβέρνηση, σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης και την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους, θα εξετάσει το πιο πρόσφορο μέτρο προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις.

«Ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε 2 μήνες».

Αναφερόμενη στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κ. Ευθυμίου επισήμανε πως ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Αυτή, θα γίνει από τα χρήματα του ΟΑΕΔ, όμως δε θα πειραχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ούτε και οι δαπάνες του ΟΑΕΔ που γίνονται για τις κοινωνικές παροχές. Εάν χρειαστεί, θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Για «ανικανότητα και ανεμελιά» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, μέλος Π.Σ ΣΥΡΙΖΑ, «διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης είναι ανέμελες».

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση «επί μέρες λοιδορούσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα», και τελικά έφτασε να την υιοθετήσει.

Ωστόσο, «το άνοιγμα από μόνο του δεν αρκεί», σημείωσε ο κ. Χατζησωκράτης, ο οποίος ζήτησε οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 24/04/2021