Ελλάδα

Οίκος ευγηρίας – «κολαστήριο» στα Χανιά: Εισαγγελική έρευνα για το θάνατο 68 τροφίμων σε 12 μήνες

24.04.2021 | 13:33 Eνσωμάτωση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί 68 θάνατοι σε 12 μήνες. Η υπόθεση έχει προκαλέσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών με την εκταφή μιας ηλικιωμένης να αναμένεται να ρίξει «φως» στο μυστήριο.

68 ηλικιωμένοι νεκροί, σε διάστημα 12 μηνών, στην ίδια ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά. Και οι 68 έφυγαν από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς, όπως αναγράφεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, τις οποίες έχει υπογράψει ο ίδιος γιατρός.

Με αυτά τα δεδομένα οι εισαγγελικές αρχές έβαλαν στο στόχαστρο τους τη συγκεκριμένη δομή με προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για σύμπτωση ή πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, ανθρωποκτονία με δόλο και κατά συρροή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο vima.gr, τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον τέσσερις υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας περιγράφουν στις καταθέσεις τους ότι οι δεκάδες θάνατοι γερόντων σχετίζονται με τις πρωτοφανείς κακουχίες, την ανύπαρκτη περίθαλψη όπως και τις μικρές ποσότητες φαγητού που δίνονταν στους άτυχους ηλικιωμένους για λόγους κερδοσκοπίας.

Πολλοί ηλικιωμένοι που εισήλθαν στην ιδιωτική αυτή δομή φροντίδας σε εξαιρετική κινητική κατάσταση καθηλώνονταν σκόπιμα στα κρεβάτια τους και λάμβαναν σχετική φαρμακευτική αγωγή (σ.σ. πιθανόν και με ψυχοφάρμακα) ώστε να είναι πιο ευχερής η διαχείρισή τους από το μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν περίπου το 30% του προβλεπόμενου.

Η ιδιοκτήτρια της μονάδας, μιλώντας στην εκπομπή Live News ισχυρίστηκε ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας και ότι σύντομα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

Με εισαγγελική εντολή έγινε στο χωριό Πλάτανος Χανίων εκταφή ηλικιωμένης γυναίκας για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της, ενώ διέμενε στη δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες εκταφές ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/04/2021