Κόσμος

Τουρκία: Απάτη – «μαμούθ» με κρυπτονομίσματα

23.04.2021 | 20:45 Eνσωμάτωση

Μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, με πολιτικές προεκτάσεις, συγκλονίζει την Τουρκία. Πρωταγωνιστής είναι νεαρός επιχειρηματίας που άρπαξε δυο δις δολάρια και διέφυγε στην Αλβανία. Στην υπόθεση εμπλέκονται οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών του Ερντογάν...

Ο 27χρονος Φαρούκ Οζέρ “τραντάζει” τα εύθραυστα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας, καθώς φαίνεται πως είναι ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης απάτης στα χρονικά της χώρας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Οζέρ δεν είναι άγνωστος στην κυβέρνηση Ερντογάν… Λίγα λεπτά μετά το ένταλμα έρευνας από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, την έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και το διεθνές ένταλμα από την Interpol, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην γείτονα γέμισαν από φωτογραφίες του Οζέρ με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού.

Ο νεαρός επιχειρηματίας είναι ο ιδρυτής της Thodex της πιο γνωστής εταιρείας συναλλαγών με κρυπτονομίσματα της χώρας. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οζέρ, δημιουργήθηκε το 2017 και διαθέτει σχεδόν 400.000 ενεργούς χρήστες οι οποίοι εδώ και τρεις ημέρες δεν έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς και τα κεφάλαιά τους.

Αρχικά η εταιρεία ενημέρωσε τους επενδυτές πως αντιμετωπίζει ένα τεχνικό ζήτημα και πως όλα θα επανέλθουν σε έξι ώρες… Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Φαρούκ Οζέρ έφτιαξε τις βαλίτσες του , βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πέταξε για τα Τίρανα με 2 δισεκατομμύρια δολάρια…

Οι υπουργοί εξωτερικών και εσωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκαν κατηγορηματικά πως γνωρίζουν προσωπικά τον Φαρούκ Οζέρ έκαναν λόγο για εθιμοτυπικές συναντήσεις μαζί του και επικοινώνησαν σήμερα με τους Αλβανούς ομολόγους τους ζητώντας την έκδοση του φυγά.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου βύθισε περαιτέρω το τουρκικό νόμισμα, σχεδόν στις 8,5 λίρες το δολάριο και πάνω από 10 λίρες το ευρώ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/04/2021