Ελλάδα

Μεγάλη Εβδομάδα στην πόλη – Σταδιακό άνοιγμα μετά το Πάσχα

21.04.2021 | 16:37 Eνσωμάτωση

Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για το Πάσχα στο Χωριό και επόμενα βήματα μέχρι το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού.

Φρένο λοιπόν στις εξορμήσεις και αυστηροί έλεγχοι στις εξόδους τον πόλεων για να μην παραβιαστεί το μέτρο.

Άνοιγμα δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα

Σύμφωνα με πληροφορίες η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 θα πάει στις 22:00 καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Από την Δευτέρα του Πάσχα, οι μετακινήσεις θα είναι μέχρι τις 23:00 το βράδυ.

Σε ότι αφορά στο πασχαλινό τραπέζι, στα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αναφέρεται πως στο ίδιο σπίτι θα μπορούν να βρεθούν έως δύο οικογένειες με 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 12 σε εξωτερικό χώρο.

Πώς θα κάνουμε Ανάσταση

Μέσα στους ναούς θα βρίσκονται ένα άτομο ανά 20 τμ, μέχρι 100 άτομα στους μεγάλους ναούς ενώ οι ιερείς και οι ψάλτες θα έχουν πραγματοποιήσει self test.

Στην περιφορά του επιτάφιου που θα γίνει στα προαύλια των ναών οι πιστοί θα είναι με μάσκες και αποστάσεις

Οι καμπάνες στις 20:00 το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου θα ηχήσουν, καλώντας τους κατοίκους στους εξωτερικούς χώρους των ιερών ναών. Στις 9 το βράδυ όλη η χώρα θα ψάλλει το χριστός Ανέστη. Ενώ η αναστάσιμη ακολουθία θα διαρκέσει έως τις δέκα και μισή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει την επέλαση του ιού για να επιτραπεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα. Δημοτικά και Γυμνάσια αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Μαίου και έτσι μπαίνει τέλος στην τηλεκπαίδευση.

Μετά το Πάσχα, στις 3 Μαίου ανοίγει η εστίαση ή το αργότερο ως τις 7 Μαίου και στις 14 Μαίου ο τουρισμός μαζί με τις διαπερειφεριακες μετακινήσεις. Τα sms θα φύγουν από τη ζωή μας όταν ανοίξει η εστίαση. Οι ειδικοί πάντως ακόμα και τώρα είναι σε δύο στρατόπεδα για το Πάσχα στο χωριό.

Αυξημένο ιικό φορτίο

Βαρόμετρο είναι το ιικό φορτίο στα λύματα μετά την «εκτίναξη» κατά 171% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στον Άγιο Νικόλαο καθώς το ιικό φορτίου αυξήθηκε κατά 360% σε μία εβδομάδα και κατά 120% στο Ρέθυμνο.

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τα σελφ τεστ

Τα σελφ τεστ έφεραν στο φως αποκαλυπτικά δεδομένα για την μετάδοση του κορωνοϊού σε καθηγητές και μαθητές Λυκείου. από τα 1.070.000 self test που έγιναν συνολικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εντοπίσθηκαν 1.550 θετικά. Σήμερα με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας 50 σχολεία είναι κλειστά. Την εικόνα της διασποράς βεβαιώνει η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Η διασπορά προβληματίζει τους ειδικούς πως η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης θα έχει αντίκτυπο που θα φανεί σε 15 με 20 ημέρες στα νοσοκομεία. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 900 έως 1000 άτομα που θα χρειαστούν ΜΕΘ.

Το περασμένο 24ωρο, 847 ασθενείς ήταν σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ενώ καταγράφηκαν και 652 νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 21/04/2021