Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πάσχα και κορωνοπάρτι – Τι λένε οι ειδικοί

19.04.2021 | 18:30

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κυρία Ματίνα Παγώνη.

Σχολιάζοντας τα ημερήσια κρούσματα, αλλά και την συνεχιζόμενη πίεση στο Ε.Σ.Υ η κυρία Παγώνη ανέφερε αρχικά πως: «υπάρχει μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και θα την  έχουμε ακόμα τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο.».

Εν συνεχεία στάθηκε στα κορωνοπάρτι που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες σε πλατείες της πόλης, αλλά και στο φετινό Πάσχα.

Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Όσον αφορά τα πάρτι τα πάρτι δυστυχώς που είδαμε αυτές τις μέρες είναι αυτό που θα δούμε τα αποτελέσματα μετά από ένα δεκαήμερο δεκαπενθήμερο, που σημαίνει ένας ασσυμπτωματικό να ήταν και να μετέδιδε μπορούσε να μεταδώσει σε 80 άτομα.».

«Τώρα όσον αφορά το πάσχα θέλω να πω ότι έχουμε ακόμα ένα περιθώριο μιας εβδομάδας για να πούμε αν μπορούμε να γίνονται μετακινήσεις από νομό σε νομό. Κατά την προσωπική μου άποψη όπώς είναι τα πράγματα μέχρι τώρα δεν μπορεί να γίνει.

Και δεν μπορεί να γίνει για τους εξής λόγους, πρώτον ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός των παραμέτρων, δηλαδή διασωληνωμένων, αριθμός νοσηλευόμενων, που είναι πάνω από 4.000 σε απλές κλίνες και πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει σε βαθμό  για να έχουμε σχετική ανοσία. Όταν λοιπόν δεν έχουμε σχετική ανοσία με το 50%, δεν μπορούμε να μιλάμε για μετακινήσεις μας από νομό σε νομό τη στιγμή που οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο.

Δεν θα κάνουμε πάσχα όπως πέρσι κλεισμένοι στα σπίτια, θα μπορούμε να πάμε στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών με μάσκα και αποστάσεις, που νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερα από πέρσι.

Θα μπορεί να γίνει διεύρυνση του ωραρίου Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο. Τις μέρες αυτές για να μπορεί να πάει ο κόσμος και στην Ανάσταση, μπορούν να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές στο να αισθανθούμε ότι κάνουμε πάσχα και ότι μπορούμε να βγούμε να κάνουμε τους περιπάτους μας, χωρίς να είμαστε κλεισμένοι όπως ήμασταν όλοι πέρυσι.»

Τέλος συνέστισε να ανοίξει η εστίαση πιο γρήγορα για να αποφύγουμε εικόνες συνωστισμού:

Και από κει και πέρα θα κάνουμε λίγη υπομονή για να κάνουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι με τουρίστες, με τουρισμό, με εστίαση αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι βλέποντας τα χθεσινά γεγονότα πρέπει γρηγορότερα να ανοίξει η εστίαση ούτως ώστε οι νέοι που σωστά θέλουν να βγουν έξω κλεισμένοι μετά από ένα χρόνο να πάνε με αποστάσεις, με μάσκες κι έλεγχο».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 19/04/2021

Ελλάδα