Πολιτική

Η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

18.04.2021 | 09:25 Eνσωμάτωση

Την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά μετά την αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης και ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

«Διαβάζοντας το βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου που δίνει εύστοχες νομικές λύσεις στα εθνικά θέματα, διαβάζοντας την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, και βλέποντας τη στάση του κ. Δένδια στην Άγκυρα, η οποία μας έκανε όλους περήφανους, αρχίζω και αισθάνομαι ότι δεν είμαι μόνος μου. Και βεβαιώθηκα ότι δεν είμαι ακραίος. Οι Τούρκοι θα δυσκολευτούν πολύ να το χωνέψουν. Αρκεί αυτό να σημαδέψει μια πραγματική στροφή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε επίπεδο της θαρραλέας προβολής όλων αυτών των θέσεων σε διεθνές επίπεδο» τόνισε ο κ. Μάζης.

Προέβλεψε δε ότι η Τουρκία θα προβεί σε ελεγχόμενες προκλήσεις έναντι της Ελλάδας.

«Θα έρθει στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου, ο ερντογάν χαμήλωσε τους τόνους την Παρασκευή. Αυτό που συνέβη στην Άγκυρα δεν ήταν κάτι μεμονωμένο αλλά προϊόν μια συνολικής πορείας. Της Ελλάδας της αυτοπεποίθησης, η οποία με ψυχραιμία, θέτει τα θέματα και απαντά στις προκλήσεις. Το έκανε στον Έβρο πέρυσι, το έκανε και στην Άγκυρα» δήλωσε ο κ. Καιρίδης.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν σημαίνουν υποχωρητικότητα. «Σημαίνουν ενεργητική προάσπιση των εθνικών θέσεων και συμφερόντων».

Ακόμα, εκτίμηση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στις διερευνητικές, κρατώντας την ένταση ελεγχόμενη.

Κυπριακό
Αναφορικά με την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Γιάννης Μάζης έκανε λόγο, ότι η Τουρκία επιδιώκει μια χαλαρή συνομοσπονδία για να μπορέσει να τουρκοποιήσει ολόκληρη την Κύπρο.

Λίγα περιθώρια αισιοδοξίας για την πενταμέρη «βλέπει» ο Δημήτρης Καιρίδης, καθώς όπως είπε η Άγκυρα σκλήρυνε τη θέση της.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 18/04/2021