Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Αιφνιδιασμένος δηλώνει τώρα ο Τσαβούσογλου από τη στάση του Δένδια

17.04.2021 | 13:19

Δεσμευμένες στη διαδικασία του διαλόγου που έχουν συμφωνήσει παραμένουν Ελλάδα και Τουρκία, παρά την δημόσια σκληρή κόντρα που εκδηλώθηκε στις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Δένδια και Τσαβούσογλου μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Άγκυρα. Άλλωστε, στις επαφές Δένδια στην Άγκυρα κατέστη σαφής η βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δυο χωρών.

Το άσπρο μαύρο προσπαθεί τώρα να παρουσιάσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Νίκο Δένδια. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τα κατεχόμενα επανήλθε στο γεγονός δηλώνοντας αιφνιδιασμένος από όσα έγιναν, ξεχνώντας ότι ήταν αυτός που πυροδότησε την ένταση.

«Φίλε μου Μεβλούτ…»

Ευγενικός, και με το χαμόγελο στα χείλη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σφυροκόπησε τον… φίλο του Μεβλούτ, όταν εκείνος αποφάσισε να μιλήσει για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Ο Νίκος Δένδιας που ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν άφησε τίποτα αναπάντητο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε και αυτός να στηρίξει τον υπουργό Εξωτερικών του δείχνοντας ως μόνο υπαίτιο για την ένταση τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας περνάνε πλέον σε ένα νέο επίπεδο, ενώ από την Πάφο ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συμμετείχε στην τετραμερή σύνοδο Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει προσκαλέσει τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημα με στόχο να παραμείνει ζωντανός ο διάλογος ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας μετά το «θερμό» επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου

Το θερμό επεισόδιο και το ότι διατυπώθηκαν ανοιχτά και δημόσια στην Άγκυρα οι θέσεις της Ελλάδας, δεν φαίνεται να αλλάζει την στάση της Τουρκίας.

Κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται από τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου χθες από τα Κατεχόμενα μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Είπε ότι η Τουρκία παραμένει πιστή στην θετική ατζέντα, ενώ χαιρέτησε και την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τη οποία θεώρησε επικοικοδομητική.  Καταλαβαίνουμε ότι είναι δεσμευμένες οι πλευρές στον διάλογο και μένει να δούμε τώρα στο τέλος του μήνα τι θα γίνει στη Γενεύη γιατί το κυπριακό θα είναι το κλειδί για περαιτέρω πορεία.

Την ίδια ώρα αποστάσεις από τη σύγκρουση δένδια τσαβούσογλου στην άγκυρα κρατούν οι βρυξέλλες με κοινοτικές πηγές να επισημαίνουν στο μέγκα ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ουσία της συζήτησης και όχι τι λέγεται δημόσια. Στις συνεντεύξεις τύπου.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η διπλωματία δεν ασκείται στις συνεντεύξεις τύπου αλλά στις συζητήσεις κλεισμένο τον φθείρουν και θέλουν να μείνουν στο τι συζητήθηκε μετά μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Για τις βρυξέλλες είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος διότι αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση των σχέσεων ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας τον Ιούνιο, οι ίδιες πηγές θα επικοινωνήσουν ότι θα επικοινωνήσουν δημόσια τα όσα συζητούν στα κλειστά δωμάτια θα επιλέξουν Ελλάδα και Τουρκία. Οι βρυξέλλες μένουν στο ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις και τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Εκτός από τους Ευρωπαίους θετικά αποτιμά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και η άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κερδίζουν από το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων στην οδό της διπλωματίας.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17/04/2021

Πολιτική