Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για το «ψαλιδισμένο» δώρο Πάσχα – Έρχονται τα πάνω – κάτω στα εργασιακά

17.04.2021 | 07:59

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το «ψαλιδισμένο» δώρο Πάσχα, ενώ μεγάλες είναι και οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο.

Αντίστροφη μέτρηση για το «ψαλιδισμένο» δώρο Πάσχα

«Ψαλιδισμένο» θα είναι το δώρο Πάσχα για όσους ήταν σε αναστολή. Η πληρωμή για τους εργοδότης πρέπει να γίνει έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28/04). Για τις κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις η πληρωμή από το κράτος θα γίνει μετά το Πάσχα.

Ολόκληρο το δώρο θα πάρουν όσοι έχουν εργαστεί από 1/1 έως 30/4. Όσοι είναι σε αναστολή για μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος, θα λάβουν κατά αναλογία το δώρο Πάσχα από το κράτος, σύμφωνα με τις ημέρες αναστολής, και αντίστοιχα από τον εργοδότη θα λάβουν το ανάλογο ποσό με βάση τις ημέρες εργασίας.

Έρχονται τα πάνω – κάτω στα εργασιακά

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά.

Η εργασία την ημέρα θα μπορεί να ξεπερνά τις 8 ώρες, και να φτάνει μέχρι τις 10, χωρίς ο εργοδότης να πρέπει να πληρώσει υπερωρία, αν αναπληρώσει τις έξτρα ώρες με ρεπό ή μείωση ωραρίου άλλες ημέρες. Αυτό θα γίνεται με συμφωνία μεταξύ εργοδότη – εργαζόμενου.

Την ίδια ώρα, με την ψηφιακή κάρτα για κάθε εργαζόμενο, θα γίνεται σύνδεση του κινητού των εργαζομένων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να καταγράφονται οι υπερωρίες που δουλεύει, ενώ ανώτατο όριο υπερωριών θα είναι οι 150 ώρες.

Για τις Κυριακές, θα μπορούν να αποτελούν πέμπτη μέρα της εβδομάδας, χωρίς έξτρα αμοιβή, και πάλι να αναπληρώνονται με ρεπό, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ακόμη οριστικό, και με τους ειδικούς να θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εταιρείες που θα είναι ανοιχτές την Κυριακή, ενώ για τις απεργίες θα γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως.

Σενάρια για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους από το 2023

Για τα σενάρια για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους από το 2023 μίλησε στην εκπομπή ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης.

«Με τα αναδρομικά μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε χάσει τη μπάλα σε ό,τι αφορά στο τι γίνεται και τι λέγεται. Αναδρομικά που πρέπει να λάβουν οι συνταξιούχοι είναι των κληρονόμων, τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου του 2015-2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου που είναι 4 δις και η κυβέρνηση κατέβαλε μόνο το 1,5 δις, και αναδρομικά που προκύπτουν από τους συνταξιούχους που έχουν από τριάντα χρόνια και πάνω. Έπρεπε να έχουν λάβει τα αναδρομικά τους πάνω από ένα χρόνο και η κυβέρνηση τα καθυστερεί. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα έχουν όλες τις μειώσεις που είχαν οι προηγούμενοι και θα πάρουν ένα ποσοστό αναπλήρωσης που θα το πάρουν και οι παλαιότεροι συνταξιούχοι αλλά θα τους αφαιρεθεί από την προσωπική διαφορά», είπε ο κ. Κουμπούρης.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης αφορά στους συνταξιούχους του δημοσίου. Το θέμα επικουρικών είναι ακόμα «παγωμένο» από την κυβέρνηση.

«Είναι αλήθεια ότι δόθηκαν τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και δε δόθηκαν για τις επικουρικές και για τα δώρα. Όσοι είχαν κάτω από 1000 ευρώ δεν πήραν τίποτα. Οι συνταξιούχοι από τις περικοπές πληρώνουν κάθε χρόνο στο βωμό αυτό 8 δις. Δικά μας χρήματα που τα δουλέψαμε σε όλη μας τη ζωή», πρόσθεσε ο κ. Κουμπούρης.

 

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 17/04/2021

Οικονομία