Κόσμος

Όλο το παρασκήνιο της σύγκρουσης Δένδια – Τσαβούσογλου

16.04.2021 | 16:39

Με πλήρη ικανοποίηση υποδέχτηκε η Αθήνα την στάση του Νίκου Δένδια στην Τουρκία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δέχεται στο Μαξίμου τον Έλληνα Υπουργό για ενημέρωση για το παρασκήνιο της μονομαχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών άλλωστε είχε ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό «αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

To πράσινο φως για να ξεκινήσει η μονομαχία έδωσε η ανιστόριτη πρόκληση Τσαβούσογλου περί δήθεν τουρκικής μειονότητας.

Ο Νίκος Δένδιας κοιτάει τις σημειώσεις του δείγμα πως η ελληνική πλευρά πήγε υποψιασμένη ότι η Τουρκία θα βάλει θέμα και σηκώνει το γάντι για την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης.

-Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθοδόξους αυτούς της μειονοτικής κοινότητας της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να μην δέχεστε τους ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν μόνοι τους πως είναι Τούρκοι πολίτες.

-Αυτό το λέει η Λωζάνη δεν το λέμε εμείς, και την Λωζάνη αν θυμάμαι καλά την έχει υπογράψει και η Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε το γάντι σε κάθε πρόκληση θυμίζοντας την σταθερά παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την καταπάτηση του δικαίου της Θάλασσας όταν ο Τσαβούσογλου επιχείρησε να κάνει και πάλι το μαύρο άπρο.

Υπερπτήσεις στο Αιγαίο

-Έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι προκλητικές εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις ότι όπως είπατε κύριε Υπουργέ η Τουρκική Δημοκρατία έχει παραβιάσει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
-Αν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της Ευρωπαίκής Ένωσης θα ποδεχτεί και το δίκαιο της Θάλασσας-
Θα μου έκανε εντύπωση να περιμένατε 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό Έδαφος

Την στάση του Υπουργού Εξωτερικών θα χειροκροτήσει ακόμα και η Προεδρική φρουρά.

Στην Τουρκία τα τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να αλλάξουν αυτό που είδε όλος ο κόσμος δίνοντας πόντους στον Τσαβούσογλου.

Yeni Safak Σκληρή απάντηση Τσαβούσογλου, μίλησε στον Δένδια στη γλώσσα που καταλαβαίνει.

TRT Haber Σκληρή απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Hurriyet Σκάνδαλο Δένδια – Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απάντησε σε όλες τις προκλήσεις.

Όπως φαίνεται όμως ο σουλτάνος βλέποντας την δύσκολη θέση που βρέθηκε η Τουρκία σάλπισε αντεπίθεση μετά την συνάντηση σε έναν σικέ αγώνα χωρίς αντίπαλο.

Μέσω τουίτερ και με άκομψο διπλωματικά τρόπο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να πάρει ρεβάνς και να ξαναβάλει το Κυπριακό θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε καθαρά στην κοινή συνέντευξη ο Νίκος Δένδιας

«Είμαστε στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας ζητήματα με νέο όραμα. Συμφωνήσαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια να συνεχίσουμε τον διάλογο.
Συζητήσαμε τα εκκρεμή ζητήματα, τα προβλήματα της μειονότητας μας, τον πόλεμο απέναντι στην τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και περιφερειακά ζητήματα. Περιμένουμε πιο ειλικρινή και εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα.»

Απέναντι στις προκλήσεις η Αθήνα απάντησε με την επιμονή της στην θετική ατζέντα αλλά και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

«Υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας. Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων.»

Η Αθήνα την ίδια ώρα συνεχίζει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες με συμμαχίες στην περιοχή. Και σήμερα ο Νίκος Δενδιας υποδέχτηκε τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου ενώ μετέβη και στην Κύπρο για την τετραμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Προκλητικά δημοσιεύματα στην Τουρκία 

Με τη δική τους «οπτική» παρουσιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τη σκληρή αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην Αγκυρα

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16/04/2021

Κόσμος