Ελλάδα

Επιστροφή στα θρανία με self – test για τους μαθητές του Λυκείου

12.04.2021 | 08:27 Eνσωμάτωση

Με την ελπίδα ότι τα self test θα προσφέρουν ότι έλειπε όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή έναν έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο για να κρατηθεί ο κοροναϊός έξω από τις σχολικές αίθουσες και να μπορέσει να επανέλθει επιτέλους σε φυσιολογικός ρυθμός η εκπαιδευτική διαδικασία, τα λύκεια της χώρας ακούνε σήμερα το πρώτο τους κουδούνι μετά από πέντε ολόκληρους μήνες.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης στο λύκειο, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό, η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test.

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ’ οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο.

Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης της COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Τι λένε μαθητές και εκπαιδευτικοί
Από την πλευρά τους, οι μαθητές αμφιταλαντεύτηκαν για το άνοιγμα των σχολείων.

«Δεν ήταν δύσκολη διαδικασία των self – test. Dεν ξέρω αν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία με τόσα κρούσματα» δήλωσε στο ΜEGA μαθήτρια της Γ’ Λυκείου από την Καλαμαριά.

«Πρέπει να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα» υπογράμμισε άλλη μαθήτρια από ίδια τάξη του ίδιου σχολείου, ενώ μια άλλη συμμαθήτριά τους, επισήμανε ότι «έχουμε βγάλει την ύλη για τις πανελλήνιες. Έπρεπε να κάτσουμε σπίτι να διαβάσουμε. Και υπάρχουν και αυξημένα κρούσματα».

«Πρωτόγνωρη μέρα η σημερινή. Μετά από πέντε μήνες θα ξανά δούμε τους μαθητές και τους συναδέλφους μας» δήλωσε ο Γιάννης Μαύριος, διευθυντής 41ο ΓΕΛ Αθηνών.

«Ένας μαθητής βγήκε θετικός. Μου τηλεφώνησε χθες και θα πάει σήμερα για μοριακό έλεγχο» πρόσθεσε ο κ. Μαύρος.

Όπως είπε στην είσοδο του σχολείου του, θα επιδεικνύουν οι μαθητές τη δήλωση με τα αρνητικά τεστ.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 12/04/2021