Κόσμος

Ιστορικό ρεκόρ για το διοξείδιο του άνθρακα το 2020

09.04.2021 | 13:51 Eνσωμάτωση

Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 421 μέρη ανά εκατομμύριο το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα όταν κανονικά τα επίπεδα του κυμαίνονται περίπου στα 385.

Τη μέτρηση κατέγραψε σταθμός παρατηρητήριου στη Χαβάη ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς τον καιρό και τη χημεία της ατμόσφαιρας από τη δεκαετία του 1950 με τις διαχρονικές καταγραφές να θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Η πορεία μας προς τις μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι πλέον προφανές απαιτητική και απαραίτητη και πρέπει να προχωρήσουμε επειγόντως με τη πράσινη μετάβαση.

Τα μέσα ετήσια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 416 μέρη ανά εκατομμύριο.

Σύμφωνα με επιστήμονες, πρόκειται για ένα δυσοίωνο ορόσημο στην πορεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη ο οποίος οδεύει προς διπλάσια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με 150 χρόνια πριν, κάτι που πιθανώς θα συμβεί στη δεκαετία του 2060.

Εάν οι χώρες σχεδιάσουν να βάλουν την κοινωνία σε μια πορεία συνεχών και δραματικών περικοπών στις εκπομπές από σήμερα, μπορούμε να αποφύγουμε τις συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές και τις επικίνδυνα επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Γι αυτό και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί μονόδρομος.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 09/04/2021