Κόσμος

Sofa Gate: Σάλος για το καψόνι του Ερντογάν στην Φον Ντερ Λάιεν – Εξηγήσεις Μισέλ

08.04.2021 | 20:52 Eνσωμάτωση

Δεν έχει τέλος ο σάλος στην Ευρώπη για την ταπεινωτική συμπεριφορά που επιφύλαξε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παρόντος του άπραγου Σαρλ Μισέλ.

Το καψόνι που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν στη Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία αντί να καθίσει σε πολυθρόνα δίπλα στον Σαρλ Μισέλ βρέθηκε απέναντί τους σε έναν καναπέ, σε δεύτερο ρόλο, θεωρήθηκε χαρακτηριστικό της μεταχείρισης που επιφυλάσσει ο Τούρκος πρόεδρος στις γυναίκες.

Ερωτήματα προκάλεσε όμως και η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος επιχείρησε σήμερα να εξηγήσει γιατί στρογγυλοκάθισε στην πολυθρόνα αντί να διαμαρτυρηθεί.

«Η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές αρχές οδήγησε σε μια ενοχλητική κατάσταση (…) Δόθηκε η εντύπωση ότι αδιαφόρησα. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια ή από τις αρχές μου (…) Αποφασίσαμε να μη χειροτερέψουμε τα πράγματα κάνοντας σκηνή».

Όμως η Άγκυρα επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους.

«Η διάταξη των θέσεων σχεδιάστηκε με βάση τις απαιτήσεις και τις προτάσεις τους. Τελεία και παύλα».

Δεν συνέβη όμως το ίδιο σε παρόμοιες συναντήσεις του Ερντογάν με την ευρωπαϊκή ηγεσία. Όπως για παράδειγμα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αττάλεια το Νοέμβριο του 2015.

Στις εικόνες από τον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν κάθεται ανάμεσα στους δυο Ευρωπαίους ηγέτες.

Παρεμβαίνοντας σήμερα στο θέμα, ο Γιούνκερ είπε ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι το νούμερο «1» αλλά ο ίδιος καθόταν σε μια καρέκλα δίπλα του αν και όπως είπε μερικές φορές έτυχε να καθίσει στον καναπέ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/04/2021