Πολιτική

Κοντογεώργης για self – test: Επαφιόμαστε στην ατομική ευθύνη γονέων και μαθητών

08.04.2021 | 08:57 Eνσωμάτωση

Για τα self – test και την πορεία του εμβολιασμού μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γενικός γραμματέας συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

Ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι εάν κάποιο self – test βγάζει μη έγκυρο αποτέλεσμα, θα χορηγείται νέο στον μαθητή, με την σχετική διαδικασία να ανακοινώνωεται μέχρι την Κυριακή.

«Μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διανομής των self – test. Από αύριο, οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν ένα τεστ που θα χρησιμοποιήσουν πριν ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία την Δευτέρα. Και από Δευτέρα και μετά, θα παραλάβουν το επόμενο τεστ, το οποίο θα είναι απαραίτητο για την προσέλευση την Πέμπτη» σημείωσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε επόμενο χρόνο να δικαιούται self -test και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.

Σύμφωνα με τον γραμματέα, η σύσταση είναι να διενεργούνται τα self – test σε όλο πιο κοντινό χρόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σε ότι αφορά στα εσπερινά λύκεια, θα γίνουν παραδόσεις self – test στα σχολεία και με μέριμνα της διεύθυνσης θα γίνεται διανομή τους.

Παράλληλα, απάντησε στο τι θα γίνεται εάν δεν θέλει κάποιος να κάνει self – test.

«Είναι όπλο για όλους, να υπάρχει αυτοπεριορισμός και απομόνωση αν υπάρξει ασυμπτωματικός και ολιγοσυμπτωματικός ασθενής. Είναι πράξη ευθύνης. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος γονιός θα ρισκάρει την υγεία του παιδιού του και των υπόλοιπων παιδιών στα σχολεία. Σε περίπτωση που δεν επιδεικνύεται η δήλωση με το αρνητικό αποτέλεσμα, δεν θα μπορεί ο μαθητής να προσέρχεται στην τάξη και να παρακολουθεί την εκπαιδευτική διαδικασία» υπογράμμισε.

Η υπεύθυνη δήλωσε θα περιλαμβάνει, όπως είπε, τα στοιχεία του γονέα ή του κηδεμόνα, του μαθητή και πότε έγινε το τεστ. «Αυτό θα επιδεικνύεται κάθε μέρα την 1η ώρα πριν ξεκινήσει το πρώτο μάθημα στον κάθε καθηγητή που θα βρίσκεται στην αίθουσα. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν επιστάτη σε κάθε σπίτι. Επαφιέμεθα στην ατομική υπευθυνότητα των γονέων και των τέκνων».

Φαρμακοποιοί
Σχετικά με το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί έλαβαν τα self – test σε 25αδες και τα έκαναν ατομικές συσκευασίες, είπε ότι «είμαστε υπό εξαιρετικές συνθήκες λόγω πανδημίας. Όλοι πρέπει να δείχνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Οι επόμενες παραδόσεις θα αφορούν ατομικά τεστ. Ο διαγωνισμός που διεξήχθη αφορούσε και ατομικές και ομαδικές συσκευασίας».

Εμβολιασμοί
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, επισήμανε ότι χθες η χώρα έσπασε το φράγμα των δύο εκατομμυρίων εμβολίων, ενώ όπως είπε ο μέσος ημερήσιος ρυθμός είναι 55-57 χιλιάδες εμβόλια.

«Καλούμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Θα υπάρχει εντατικοποίηση εμβολιασμών Μάιο – Ιούνιο, που περιμένουμε πολύ μεγάλες παραδόσεις. Είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση».

Rapid test… με κόστος μεταφορικών
Όπως δημοσιοποίησε η «Κοινωνία Ώρα MEGA», το υπουργείο Εργασίας, έστειλε rapid test στην Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής ανάπτυξης στην Δράμα.

Εντούτοις, η απόφαση έκανε λόγο ότι το μεταφορικό κόστος πρέπει να βαρύνει την εταιρεία.

Σχολιάζοντας το θέμα στην Κοινωνία Ώρα ΜEGA, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Λευτέρης Καλλινικίδης, διερωτήθηκε γιατί πρέπει να σταλούν με κόστος στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες.

«Κάθε εβδομάδα θα πληρώνουμε με ταχυμεταφορές; Με ποια χρήματα; Εκεί κόλλησε το κράτος της πρόνοιας; Δεν είναι το κόστος. Μπορώ να τα βάλω από την τσέπη μου. Αλλά εκεί κολλάει το κράτος της πρόνοιας»; πρόσθεσε.

«Προφανώς θα το κοιτάξουμε και θα επανέλθουμε» αντέτεινε ο κ. Κοντογεώργης.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 08/04/2021