Πολιτική

O παράγων Ουκρανία και οι στοχεύσεις της τουρκικής προκλητικότητας

03.04.2021 | 09:28 Eνσωμάτωση

Την χθεσινή παρενόχληση σκάφους του ελληνικού λιμενικού από τουρκική ακταιωρό σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος και ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης.

«Η Τουρκία δεν άλλαξε στρατηγική έναντι της Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή έχει περιορίσει για αντικειμενικούς λόγους τις πολλές προκλήσεις. Προσπαθεί να βρει κάποιο ελάχιστο πεδίο συνεννοήσεως με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό κρατήθηκε λίγο πίσω. Όμως στο τραπέζι παραμένουν όλες οι διεκδικήσεις της. Σε πρώτη ευκαιρία θα ξεκινήσει πάλι τα ίδια» δήλωσε ο κ. Συρίγος.

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπογράμμισε ότι «με την Τουρκία πρέπει να συζητάμε για να διαπιστώνουμε πώς σκέφτεται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε και την όποια επαφή, είτε του κ. Δένδια είτε του πρωθυπουργού. Προσπαθούμε να ακούμε απευθείας από τον άλλον τι συμβαίνει».

Που αποσκοπούν οι προκλήσεις;
Στη σκοποθεσία των τουρκικών προκλήσεων εστίασε ο Γιάννης Μάζης.

«Σύντομα η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει στο μέτωπο της Ουκρανίας (σ.σ. ΗΠΑ – Ρωσία). Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να οξύνει την κατάσταση με την Ελλάδα, να καταγγείλει την Ελλάδα για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ώστε όταν κληθεί να προσεταιριστεί την βορειοατλαντική αντίληψη στην Μαύρη Θάλασσα, να ζητήσει ανταλλάγματα εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου» υποστήριξε.

Τόνισε δε την ανάγκη μετά τις χθεσινές τουρκικές ενέργειες να αναβληθεί η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα.

Τέλος, ο κ. Μάζης σχολίασε την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη – Δένδια στην Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την ως «σωστή κίνηση» που έπρεπε να έχει γίνει καιρό.

«Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Την επικροτώ γιατί θα επαναλειτουργήσει η πρεσβεία στην Τρίπολη και θα λειτουργήσει προξενείο στην Βεγγάζη. Καιρό έλεγα ότι έπρεπε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις μας με τη Λιβύη. Μη έχοντας σχέσεις μαζί της, μόνο να χάσουμε έχουμε, γιατί αφήνουμε ελεύθερο πεδίο στην Τουρκία. Είναι σωστή κίνηση».

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 03/04/2021