Ελλάδα

Η δύσκολη συνάρτηση ανοίγματος λιανεμπορίου και εστίασης: Καββαθάς – Βασιλακόπουλος στο MEGA

02.04.2021 | 09:48 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς και ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Στο νέο πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης ύψους 330 εκτατομ. ευρώ, μέχρι και 100.000 ευρώ θα μπορούν να πάρουν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, κάθε επιχείρηση θα επιδοτηθεί με 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Χαρακτήρισε το πρόγραμμα δίκαιο, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ποσό ακατάσχετο και αφορολόγητο.

«Δίνουν τη δυνατότητα στο 45% των επιχειρήσεων με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα να ξεκινήσουν», σχολίασε.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα της εστίασης θα πρέπει να γίνει με υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια πελατών και εργαζομένων, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι αυστηρά.

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το άνοιγμα της εστίασης εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Ωστόσο, η χρήση της λέξης άνοιγμα δε δίνει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία, καθώς δεν πρόκειται για άνοιγμα, αλλά για ανακατεύθυνση επικίνδυνων επαφών για τη μετάδοση του ιού σε λιγότερο επικίνδυνες επαφές.

Είπε επίσης ότι η πανδημία θα μειωθεί με τρεις τρόπους, τον εμβολιασμό, τη βελτίωση του καιρού και τη μείωση των επαφών.

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, υποστήριξε ότι διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο Lockdοwn δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο ήλπιζαν διότι ο κόσμος δεν άντεχε άλλο να συμμετέχει στην εφαρμογή του.

Για το λιανεμπόριο παραδέχθηκε ότι το άνοιγμά του τον Ιανουάριο ήταν τεράστιο λάθος και πως το άνοιγμα του μικρού λιανεμπορίου θα ήταν καλύτερη λύση. Στην τοποθέτηση αυτή ήταν σύμφωνος και ο κ. Καββαθάς.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι την ευκαιρία της διαδημοτικής μετακίνησης πρέπει να την εκμεταλλευτούμε σωστά, με στόχο την αραίωση του κόσμου.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 02/04/2021