Πολιτική

Στο «κόκκινο» το πολιτικό «θερμόμετρο» με την προανακριτική Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

31.03.2021 | 10:17 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Πάνος Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, και Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Νίκο Παππά και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, θα ελεγχθεί για ενδεχόμενη δωροληψία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή (κακούργημα) αλλά και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα).

«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η πόλωση. Υπήρξαν στη Βουλή δύο δικογραφίες που αφορούσαν σε πιθανά αδικήματα πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη Folli Follie δεν προέκυψαν υπόνοιες τέλεσης αδικημάτων. Στην υπόθεση που αφορά στον κ. Παππά υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες και κρίναμε ότι χρίζουν εξέτασης από τη Βουλή. Υπήρχε θέμα παραγραφής, και έπρεπε να το προλάβουμε και ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Η Βουλή θα εξετάσει κατά πόσο υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις και διακίνηση μαύρου χρήματος», είπε ο κ. Μηταράκης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτός ο τόπος και η πολιτική του ζωή καταταλαιπωρείται από τις σχέσεις ιδιοκτητών μεγάλων καναλιών και πολιτικής εξουσίας. Είχαν δοθεί μάχες για να μπουν όρια και όροι στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μην υπάρχουν πλέον πειρατές στο χώρο της ραδιοτηλεόρασης. Αυτός είναι ο πυρήνας της συζήτησης που υπάρχει. Η σημερινή ΝΔ με την παραπομπή του κ. Παππά στέλνει σήμα ότι θέλει να αναπαραγάγει στις σημερινές συνθήκες τις σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε καναλάρχες και πολιτική εξουσία», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε εχθές στη Βουλή ο κ. Πολάκης, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «Δεν θεωρώ ότι οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της παράταξης της ΝΔ, είναι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία και είναι φιλοχουντικοί και δωσίλογοι. Ωστόσο όλοι ξέρουμε ότι υπήρξαν άνθρωποι από αυτό το χώρο που και τη Χούντα υπηρέτησαν και ύμνησαν. Πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ ήταν σε περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και σήμερα μοστράρονται ως υπουργοί, και αυτό είναι πρόβλημα».

«Ερευνώνται οι καταγγελίες για τον κ. Καλογρίτσα. Είναι αν δεν κάνω λάθος υπόδικος. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι η μαρτυρία του. Ο κ. Καλογρίτσας επί ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστος για να συμμετάσχει σε αυτό το διαγωνισμό για τις άδειες. Δεν τον έχω δει στο Μαξίμου ποτέ. Αλλά η χθεσινή συζήτηση δείχνει ότι όταν η ΝΔ όταν πιέζεται σε άλλα ζητήματα όπως της πανδημίας, επιχειρεί να στείλει ένα λάθος μήνυμα και δημιουργεί αντιπερισπασμό. Όταν ένας υπουργός εποπτεύει μια διαδικασία έρχεται σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους. Και με άλλους ενδιαφερόμενους για τις τηλεοπτικές άδειες υπήρξαν επαφές. Μένει να αποδειχτούν αν είναι αξιόπιστα τα όσα λέει ο κ. Καλογρίτσας», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Μου φάνηκε δυσάρεστο που ο κ. Τσίπρας απείλησε με τρίτο – τέταρτο κύκλο προανακριτικών επιτροπών. Το πιο σημαντικό ήταν η στάση του κ. Τσίπρα σε σχέση με ένα φαινόμενο διαπλοκής. Θα μπορούσε να πάρει αποστάσεις από μία κατάσταση που μόλυνε την υπόθεση της εξυγίανσης στα ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι χρειάζεται αυτή η ιστορία να διερευνηθεί. Ο κ. Καλογρίτσας ήταν η κόκκινη διαπλοκή μιας ολόκληρης εποχής. Νομίζω ότι η εικόνα του διχασμού είναι κατώτερη των περιστάσεων. Ο κ. Πολάκης εργαλειοποιεί από τον Κολοκοτρώνη μέχρι τον Μακρυγιάννη. Μετά ο κ. Πλεύρης τον αποκάλεσε ουσιαστικά γουρούνι. Την ίδια ώρα η κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Το ΚΙΝΑΛ με ψυχραιμία προσπαθεί να κρατήσει μια στάση υπεύθυνη», είπε από την πλευρά του ο κ. Μαργαρίτης.

«Ήταν μια κοινοβουλευτική διαδικασία χαμηλών τόνων. Δεν κατηγορήθηκαν δέκα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανώνυμους μάρτυρες. Είναι απλή και συγκεκριμένη υπόθεση. Υπάρχει επώνυμη καταγγελία και ζητάμε τη διερεύνησή της. Αυτό που μου έμεινε εχθές ήταν το πολεμικό κλίμα που δεν προήλθε από τη ΝΔ, αλλά από τις ακραίες συμπεριφορές του κ. Πολάκη», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

«Εγώ δεν έχω εξουσιοδότηση να εκπροσωπώ τον κ. Πολάκη. Η μέγιστη υποκρισία είναι να μιλάς με χαμηλούς τόνους για ενότητα, και την ίδια ώρα να στέλνεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους στα δικαστήρια και να διχάζεις. Το σήμα που στέλνει η ΝΔ είναι να μην πειράζουμε τις ιερές αγελάδες, τους ολιγάρχες. Η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι η Αριστερά χωρίς μνημόνια και τότε ο κόσμος θα διαπιστώσει ακόμα καλύτερα τη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης.

«Το σπέρμα του διχασμού παραμένει στη χώρα μας. Αν συνεχιστεί αυτή η αντιπαλότητα σε συνθήκες της πανδημίας φοβάμαι ότι η κακή άποψη του κόσμου για την πολιτική θα μεγεθύνεται. Το ΚΙΝΑΛ διατηρεί τη μετριοπάθεια, που είναι η αντίθετη εκδοχή από το βίαιο λόγο, τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σκεφτούν ότι ο λαός δοκιμάζεται από την υγειονομική κρίση, και το μόνο που δεν χωράει στη ζωή του είναι το δηλητήριο μιας εμφύλιας διαμάχης», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαργαρίτης.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 31/03/2021