Κόσμος

Κλειστή για έκτη μέρα η Διώρυγα του Σουέζ

28.03.2021 | 13:30 Eνσωμάτωση

«Θολό» παραμένει το τοπίο για το πότε θα επαναλειτουργήσει η Διώρυγα του Σουέζ. Πάνω από 300 πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα και οι οικονομικές ζημίες υπολογίζεται πως ξεπερνούν κάθε μέρα τα 9,5 δισ. ευρώ.

Παραμένουν στην ουρά για έκτη μέρα πάνω από 300 πλοία που περιμένουν να ανοίξει η διώρυγα του Σουέζ. Την ίδια στιγμή, η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας υπολειτουργεί καθώς η κυκλοφορία των εμπορευμάτων έχει περιοριστεί με αποτέλεσμα να ασκείται τεράστια πίεση στις διεθνείς μεταφορές και στην τιμή του πετρελαίου.

Αυτή είναι η στιγμή που το πλοίο container Ever Given μπαίνει στη στενή λωρίδα της διώρυγας του Σουέζ.Το σχετικό βίντεο χρησιμοποιώντας το στίγμα από τον πομπού του Ever Given δείχνει πως το τεράστιο πλοίο μπαίνει μέσα στη λωρίδα της διώρυγας και -πιθανότατα από τους ισχυρούς ανέμους ή την αμμοθύελλα- παίρνει κλίση με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές του να ακουμπήσουν στα τοιχώματα. Ένα ναυτικό ατύχημα, που μπλόκαρε όχι μόνο το συγκεκριμένο πλοίο αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα To φορτηγό πλοίο με σημαία Ταϊβάν, εκτός από τα 300 πλοία που έχει θέσει σε αναμονή κοστίζει στο διεθνές εμπόριο περίπου 400 εκατ. δολάρια την ώρα
H εταιρεία αποτιμά την κυκλοφορία εμπορευμάτων διάμεσου του καναλιού στα 5,1 δισ. δολάρια την ημέρα προς δύση, και στα 4,5 δισ. δολάρια προς ανατολή.

Εταιρεία που διαχειρίζεται κινεζικά προϊόντα που πωλούνται σε πλατφόρμες όπως το Amazon.com, έχει 20 έως 30 κοντέινερ πάνω σε πλοία που περιμένουν να διαπλεύσουν την μπλοκαρισμένη διώρυγα.

Οποιαδήποτε στιγμή και αν ανοίξει η διώρυγα η ζημιά σύμφωνα με τους ειδικούς έχει γίνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ever Given έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω του όγκου του. Πριν από δύο χρόνια προκάλεσε καταστροφή σε ένα φέριμποτ, μπλοκάροντας το λιμάνι του Αμβούργου.

Μικρή πρόοδος παρατηρήθηκε χθες στην αποκόλληση του πλοίου που έχει προσαράξει για έξι και πλέον μέρες στη Διώρυγα του Σουέζ. Τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι θα ξαναγίνει νέα προσπάθεια σήμερα.

Στη χθεσινή απόπειρα, τουλάχιστον 29 μέτρα μετατοπίστηκε το πλοίο, όπως επίσης αφαιρέθηκαν και οι έλικες από τη λάσπη. Σήμερα θα γίνει νέα απόπειρα με τη χρήση ρυμουλκών. Όλοι ελπίζουν στη βραδινή πλημμυρίδα που ίσως σηκώσει το πλοίο. Για τα αίτια του περιστατικού δόθηκε συνέντευξη τύπου όπου για πρώτη φορά αναφέρθηκε η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους εκτός από τις καιρικές συνθήκες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/03/2021