Ελλάδα

Ο στόχος του εμβολιασμού – Πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα

27.03.2021 | 13:03 Eνσωμάτωση

Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας από τις αρχές Απριλίου αφήνουν κυβέρνηση και ειδικοί.

Αν και η επιδημιολογική εικόνα πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας, η  κόπωση των πολιτών έχει βάλει στην εξίσωση έναν παράγοντα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα: το αυστηρό lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στον στόχο της κυβέρνησης να ανοίξει ελεγχόμενα η αγορά, η κοινωνία και η εκπαίδευση από τις αρχές Απριλίου, αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο».

Στόχοι και άνοιγμα
Μέχρι τέλος Μαρτίου ο στόχος είναι να έχουν πραγματοποιηθεί  1.700.000 δόσεις εμβολίου ενώ το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες.

Το τρίτο MEGA εμβολιαστικό κέντρο επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Απρίλιος σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι ο μήνας της σταδιακής επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας

Μαζί με τα εμβόλια, η διάθεση των ατομικών τεστ αυτοελέγχου στους πολίτες, θα είναι το διαβατήριο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Το λιανεμπόριο δείχνει να έχει προτεραιότητα, στο σταδιακό άνοιγμα μέχρι το Πάσχα.

Self – test
Τα ατομικά τεστ κορωνοϊού, θα τα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία και θα είναι υποχρεωτικό μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Επίσης, υποχρεωτικά θα είναι τα σελφ τεστ για τους εργαζόμενους σε:

Ακτοπλοϊα

Ναυτιλία

Λιανεμπόριο

Εστίαση

Μεταποίηση

Δικαστήρια

Οι επιδημιολόγοι ήδη βλέπουν επιπέδωση του ιικού φορτίου, κυρίως στην Αττική που χτυπιέται ανελέητα από το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Προβλέπουν πως θα αργήσει λίγες εβδομάδες ακόμα η αποσυμφόρηση των MEΘ στα νοσοκομεία, είναι όμως η πρώτη νότα αισιοδοξίας μετά από πολλές εβδομάδες.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 27/03/2021