Κόσμος

Δυσφορία της Άγκυρας για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

26.03.2021 | 13:38 Eνσωμάτωση

Η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να παρακολουθούν στενά την τουρκική συμπεριφορά, από την οποία και θα εξαρτηθεί η θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων, καταγράφηκε χτες στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, γεγονός που ικανοποίησε Αθήνα και Λευκωσία. Ωστόσο, η απόφαση των Ευρωπαίων, όπως ήταν και αναμενόμενο, δεν ικανοποίησε την Άγκυρα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών σχεδόν τα μεσάνυχτα, η Τουρκία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της ΕΕ, αν και χαιρετίζει το τμήμα που προτάσσει τη θετική ατζέντα.

Ωστόσο, η Άγκυρα θεωρεί την έκθεση μονομερή, και ειδικά για τις αναφορές στο Κυπριακό θεωρεί ότι η ΕΕ υιοθετεί τις θέσεις της Κύπρου και αγνοεί παντελώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όπως λέει χαρακτηριστικά στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να ανοίξουν δύο νέα κεφάλαια την ώρα που ακόμη ουσιαστικά είναι παγωμένες οι ενταξιακές διαδικασίες. Τίθεται και πάλι το θέμα της βίζας που έχει ίσως και μία χροιά εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η συμφωνία για το προσφυγικό.

Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να ανάγει τα διμερή θέματα με την Τουρκία σε ευρωπαϊκά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/03/2021