Κόσμος

Τι απαντά η AstraZeneca για τα «κρυμμένα» εμβόλια στην Ιταλία

25.03.2021 | 06:59

Αντιδρώντας στις κατηγορίες ότι 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που είχαν αποθηκευτεί στην Ιταλία και υποτίθεται ότι προορίζονταν για εξαγωγή, η AstraZeneca διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι οι εν λόγω παρτίδες προορίζονταν για την ΕΕ και για αναπτυσσόμενες χώρες που καλύπτονται από τον μηχανισμό αρωγής Covax.

«Προς το παρόν δεν προβλέπονται εξαγωγές, εκτός από τις χώρες του μηχανισμού COVAX. Δεκατρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης του ελέγχου ποιότητας για να σταλούν στις χώρες COVAX, ως μέρος της δέσμευσής μας να προμηθεύσουμε χώρες με χαμηλό εισόδημα: το εμβόλιο παράχθηκε εκτός ΕΕ και εστάλη στο κέντρο του Ανάνι για συσκευασία».

Οι υπόλοιπες 16 εκατ. δόσεις προορίζονται για χώρες της ΕΕ, διευκρίνισε η εταιρεία.

Η φαρμακοβιομηχανία τονίζει ακόμα ότι «η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις προμήθειες προς χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, μέσω του COVAX».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είχε ανακοινώσει κατασχέθηκαν οι 29 εκατ. δόσεις που εντοπίστηκαν στη διάρκεια επιθεώρησης σε εργοστάσιο του Ανάνι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων αν χρειαστεί, μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την εξέλιξη.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 25/03/2021

Κόσμος