Ελλάδα

Επέτειος 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης: 21 κανονιοβολισμοί πριν την έπαρση της γαλανόλευκης

25.03.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Στις 6.21 το πρωί από τον Λυκαβηττό ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί και αμέσως μετά έγινε η έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Με τους χαιρετιστήριους κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό ξεκίνησαν στις 6 και 21 πρώτα λεπτά οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Άνδρες του πυροβολικού τηρώντας την διαδικασία και σε στάση προσοχής ρίχνουν 21 βολές προς τιμή της μεγάλης μέρας του ελληνισμού.

Λίγες ώρες μετά ξεκινά η τελετή της επίσημης έπαρσης της γαλανόλευκης σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η προεδρική φρουρά και η μπάντα των ενόπλων δυνάμεων είχε πάρει από νωρίς θέση στο Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Το σκηνικό ήταν επιβλητικό.

Τον Εθνικό Ύμνο έψαλε η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Τα λίγα αυτά λεπτά της έπαρσης της σημαίας και του Εθνικού Ύμνου ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους απανταχού Έλληνες και όχι μόνο.

Η επιβλητική φωνή της κ. Ζαννή, το σκηνικό του Ιερού Βράχου του παγκόσμιου αυτού συμβόλου καθώς και η γαλανόλευκη που κυμάτιζε προκάλεσε δέος.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Στις 9.20 σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ακολούθησαν οι ξένοι ηγέτες: ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Ακολουθώντας το τελετουργικό η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο, καθώς και τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων που κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ άγημα της Προεδρικής Φρουράς απέδιδε Τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους ξένους ηγέτες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/03/2021