Κόσμος

Δεν επιθυμούν επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι

21.03.2021 | 13:33 Eνσωμάτωση

Με τηλεδιάσκεψη τελικά και όχι με φυσική παρουσία λόγω της επιδείνωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα. Στην ατζέντα είναι η Τουρκία και συγκεκριμένα στο δείπνο, που δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι για άλλη μια φορά θέλουν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ.

Η έλλειψη φυσικής παρουσίας προκαλεί πρόβλημα, διότι τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως αυτός της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν θετικότερο κλίμα με την Άγκυρα και είναι επιφυλακτικοί εάν αυτό συνεχιστεί. Ωστόσο, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους αποφεύγουν κάθε αναφορά στη λέξη κυρώσεις.

Χλιαρές αντιδράσεις για την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Ταυτόχρονα, η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας των γυναικών κόντρα στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Η απόφαση αυτή συνιστά τραγική ειρωνεία διότι η συγκεκριμένη σύμβαση φέρει και το όνομα της Κωνσταντινούπολης.

Εντούτοις, οι ευρωπαίοι περιορίστηκαν ξανά σε μια χλιαρή αντίδραση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Άγκυρας «λυπηρή» και «ακατανόητη».

Ωστόσο πλέον είναι σαφές: όσο η Τουρκία εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων Ευρωπαίων και κρατά στο έδαφός της εκατομμύρια μετανάστες, οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα στραβά μάτια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/03/2021